Sådan undgår du maveproblemer på din ferie

 

Diarre

Rigtig mange danskere rejser væk i julen mod varmere himmelstrøg, og her er især Thailand en populær juledestination. Dog bliver næsten hver 2. dansker hvert år ramt af diarré på ferien.Få i denne artikel de bedste tips til at undgå og forebygge at skulle bruge din dyrebare ferietid på toilettet.

Hvorfor opstår dårlig mave?

”Feriemave” opstår oftest som et resultat af bakterier fra indtagelse af mad, drikke, pool- eller havvand. Modsat de lokale indbyggere er vores danske maver nemlig langt mere følsomme over for mange af disse bakterier, som betyder, at det er en god idé at tage sine forholdsregler, når man befinder sig i udlandet. Oftest er det ikke meget der skal til for at sikre dig selv en vellykket ferie.

For ville du ikke ærgre dig gul og grøn, hvis din ferie blev spoleret af sygdom?

Mange er ikke opmærksomme på den manglende hygiejne

Bakterie

Selv om danskerne efterhånden er blevet advaret mod at passe på, når de solbader i sydens sol tusindvis af gange, så er det ikke den eneste fare, der lurer på ferien. Rigtig mange glemmer nemlig at tænke på hygiejnen, når de kommer til et nyt og fremmed land, og så kan ferien hurtigt blive ødelagt af dårlig mave. Og jo længere sydpå rejsen går, des større er risikoen for at blive ramt af en omgang maveonde.

Populære rejsedestinationer som Thailand, Egypten, og Tyrkiet har nemlig en helt anden hygiejnestandard, end vi er vant til i Danmark, og her opstår problemet. Eksempelvis er det ikke muligt at drikke vand fra hanen grundet dårlig vandkvalitet, og mange steder er køkkenhygiejnen også en helt anden, end den vi kender fra vores egne danske køkkener.

Sådan undgår du diarré

Som tidligere nævnt er en god tommelfingerregel, at du skal være mere påpasselig, jo mere eksotisk dit rejsemål er. Tager du en tur til en Nordeuropæisk storby, vil risikoen altså være mindre for at blive ramt af diarré, end hvis du besøger mere eksotiske destinationer som Asien og Afrika.

Få herunder vores bedste tips til at undgå diarré på din rejse.

Start allerede hjemmefra

Det er en rigtig god idé at starte med at forebygge rejsemave, allerede før du tager afsted. Og her er mælkesyrebakterier din ven!

På dit online apotek er det muligt at købe en lang række af forskellige mavesyrepiller, eksempelvis Paraghurt, som kan hjælpe dig med at holde din mave i ro. Vær dog opmærksom på, at du oftest skal starte på disse piller nogle dage før, du tager afsted.

En anden god idé kan også være at søge råd hos din egen læge, hvis du har brug for at medbringe bestemte medikamenter, som kun fås på recept.

Når du er på ferie

Hygiejne

Det allervigtigste for at undgå diarré på din ferie er først og fremmest at passe på med vandet. Det gælder både vand fra hanen og isterninger. Spørg din rejseleder til råds om, hvorvidt det er klogt at indtage landets drikkevand, og drik ellers altid kun vand fra flaske. Sørg desuden for at børste tænder i vand fra flaske, og vær opmærksom på, at salat også oftest er skyllet i vand fra hanen.

Ud over mælkesyrepiller er en anden god idé også at starte dagen ud med en portion yoghurt, som også bidrager til at styrke mave- og tarmflora. Husk derudover også altid at have fokus på at have en god håndhygiejne. Vask hænder så ofte som muligt og suppler evt. med håndsprit.

Hvis du alligevel skulle ske at blive ramt

Hvis uheldet alligevel er ude, og du bliver ramt af rejsemave, er det vigtigt, at du sørger for at drikke rigeligt med vand, da du ellers risikerer at dehydrere. Husk også at få dækket dit saltbehov og spis rigeligt med stoppende fødevarer som æble, banan og ristet brød, som kan bidrage til at stoppe diarréen hurtigere.

God rejse!