Sådan sparer du penge ved at bruge en brændeovn

 

Spar penge ved at bruge en braendeovnBrændeovne er en ideel løsning til at opvarme hjemmet i de kolde efterårs- og vintermåneder. De kan være med til at skabe en varm og hyggelig stemning i hjemmet, og er samtidig meget energieffektive – særligt hvis du vælger en moderne brændeovn.

Dette er blandt andet noget af det, der gør, at du faktisk kan spare penge på varmeregningen ved at bruge en brændeovn i stedet for din eksisterende varmekilde. Herunder kan du blive klogere på, hvordan en brændeovn kan hjælpe dig med at spare penge på varmeregningen.

Fordele ved at bruge en brændeovn

Brændeovne har længe været en populær opvarmningskilde. Det er der mange grunde til. For det første er en brændeovn en effektiv varmekilde, der kan opvarme boligen hurtigt, og som giver en god varme i hele hjemmet.

For det andet er brændeovne mere miljøvenlige end mange andre opvarmningskilder. Det skyldes, at brændeovne bruger træ til opvarmning, der har en minimal CO2-udledning, fordi brændeovnen kun udleder den mængde CO2, som træet har optaget i sin levetid. De nyere brændeovne udleder desuden 5 gange færre partikler end ældre typer, og er dermed også mere miljøvenlige.

For det tredje kan en brændeovn bruges som primær opvarmningskilde, hvilket gør, at du ikke behøver at være afhængig af energiselskaber og forsyningsvirksomheder, men blot kan fylde brænde på brændeovnen, når du ønsker varme.

Derfor kan du spare penge ved at bruge en brændeovn

Braendeovn vs. andre varmekilder

Brændeovne er som nævnt meget energieffektive, og da træ er en billig energikilde, er en brændeovn derfor forholdsvis billig i drift. Nyere, moderne brændeovne bruger desuden en del mindre træ end ældre brændeovne, og du behøver derfor ikke så meget brænde for at få en god opvarmning.

Bruger du brændeovnen som primær opvarmningskilde, og erstatter din nuværende varmekilde med en moderne brændeovn, er der mange penge at spare. Ved at opvarme boligen med en brændeovn i stedet for et oliefyr kan du spare 40-50% på varmeregningen. Ved at opvarme boligen med en brændeovn i stedet for centralvarme, vil du kunne spare op til 30% på varmeregningen.

Bruger du brændeovnen som supplerende opvarmningskilde, fx henover vinteren hvor det er meget koldt, vil du også kunne reducere din energiregning betydeligt. Hvor meget du sparer på varmeregningen ved at bruge brændeovnen afhænger naturligvis af prisen på din nuværende opvarmningsform. I tider hvor energipriserne er høje, vil besparelsen være større, og en brændeovn vil derfor være en god investering.

Faktorer der kan påvirke omkostningerne

Selvom en brændeovn generelt er en god investering, hvis du vil spare penge på varmeregningen, er der nogle faktorer, der kan påvirke omkostningerne ved at bruge en brændeovn. En af disse faktorer er brændeovnens størrelse. En brændeovn der er for stor eller lille vil ikke være så effektiv, og kan resultere i en dårlig forbrænding og højere omkostninger. Det er derfor vigtigt at have en brændeovn, der har en passende størrelse i forhold til boligen.

En anden faktor er træet der bruges til opvarmning. For at sikre en god og effektiv forbrænding er det vigtigt, at du bruger rent og tørt brænde, da vådt træ vil brænde langsommere og resultere i højere varmeomkostninger.

Endelig er det væsentligt, at brændeovnen rengøres og vedligeholdes jævnligt for at sikre, at den fungerer optimalt, og at sikkerheden altid er i orden.