Karriereskift eller brancheskift – Sådan kan du skifte job

 

skift-af-karriere-eller-branche

Er du kørt død på jobbet og kraftigt overvejer at skifte job, eller går du og overvejer, om den karriere du har valgt, overhovedet er det du har lyst til at lave de næste mange år ud i fremtiden? Så kan det være, at du skal overveje, om et karriere- eller brancheskift måske kunne være det rette valg for dig.

Herunder kan du læse lidt mere om forskellen mellem et karriereskift og et brancheskift samt blive klogere på, hvad du særligt skal være opmærksom på og overveje, hvis du går med tanken om at skifte branche eller karriere.

Karriereskift

Et karriereskift er, ligesom navnet også antyder, et skift til en anden karriere. Ved et karriereskift skifter du hele den karriere du har opbygget frem til nu. Det betyder derfor også, at du ved et karriereskift i mange tilfælde ikke kan bruge de kompetencer, som du har oparbejdet gennem årene, men er nødt til at tilegne dig nye kompetencer, som du kan bruge i din nye karriere.

Der kan være mange årsager til, at man ønsker et karrieskift. Det kan være, at du i nogle år har haft et stabilt arbejde for at være sikker på at have en fast økonomi, mens der skulle bygges hus og børnene var små. Nu, hvor børnene er blevet lidt ældre, ønsker du så at forfølge drømmen om en anden karriere, hvor der ikke er samme stabilitet og økonomiske sikkerhed. Det kan dog også bare være, at du har andre karriereønsker nu, end du havde for 5 eller 10 år siden.

Hvis du overvejer et karriereskift, skal du være opmærksom på, at du ikke længere kan bruge mange af de faglige kompetencer du har oparbejdet. Du skal med andre ord starte helt forfra, hvilket kan gøre det sværere at finde et job, fordi du skal konkurrere med kandidater, som allerede har kompetencerne til det job du søger. Et karriereskift kan dog åbne op for mange nye muligheder. Her gælder det derfor om at vise din motivation for at oparbejde nye kompetencer og skifte til en ny og uprøvet karriere.

karriereskift

Brancheskift

Et brancheskift er, som navnet antyder, et skift til en anden branche. Ved et brancheskift skifter man til en anden branche, men bruger stadigvæk sine kompetencer i det nye arbejde. Et brancheskift vil typisk være relevant for dig, hvis du er kørt lidt træt i din branche og derfor ønsker at bruge dine kompetencer i en anden branche. Det kan også være, at du ikke længere føler dig udfordret i dit arbejde, og derfor vil prøve lykken i en anden type branche.

Hvis du overvejer et brancheskift, skal du være opmærksom på, at du med stor sandsynlighed kan risikere at løbe ind i de samme udfordringer, som også er i dit nuværende arbejde, og det er derfor væsentligt, at du kan lide det grundlæggende ved dit arbejde.

Når du skal skifte branche er det en klar fordel, at du allerede har de kompetencer, som de søger, og du skal derfor så vidt muligt gå efter at sælge dine faglige kompetencer i forhold til det job du søger. Du skal med andre ord fortælle arbejdsgiverne, hvordan du passer ind i den branche du søger ind i.

Hvad er det rigtige valg for dig?

Hvorvidt det er et brancheskift eller et karriereskift, der er det rette valg for dig, afhænger meget af, hvad du ønsker at arbejde med i fremtiden. Både et karriereskift og et brancheskift kan være en god investering for din videre karriere, din kompetenceprofil og din arbejdsglæde.

Det kan derfor også være en god idé at overveje, hvad dit drømmejob er, og hvordan dit arbejde og dine kompetencer passer i forhold til dette. Hvis du grundlæggende kan lide dit arbejde, men søger nye udfordringer, kan et brancheskift måske være det rette valg, hvorimod et karriereskift kan være vejen frem, hvis du helt ønsker at skifte retning med din karriere.

Både et karriereskift og et brancheskift kan være en stor mundfuld, og kræver motivation, vilje, tålmodighed og en stærk indsats. Oftest er et karriereskift en større udfordring end et brancheskift, fordi du næsten starter helt forfra. Vælger du et karriereskift, er det derfor også vigtigt, at du har overvejet de udfordringer der ligger i at skifte karriere, herunder oparbejdelse af nye kompetencer, og eventuelt lavere stillingsniveau og lønnedgang.

Ved et karriereskift kan det også være nødvendigt at tage kurser og efteruddannelser for at opbygge nye kompetencer. Dette gælder både, hvis du vælger lønmodtagerlivet eller starter op som selvstændig. Hvis du for eksempel altid har drømt om at gøre noget meningsfuldt for dig selv og for andre, og derfor overvejer at starte op som selvstændig hypnoterapeut, er det nødvendigt at tage en hypnoseuddannelse, hvor du lærer de forskellige teknikker, som du skal bruge til at hypnotisere og skabe forandringer for andre.

Ved de fleste karriereskift gælder det dermed, at du er nødsaget til at tage efteruddannelse eller et kursus, hvor du kan få ny viden og tilegne dig nye kompetencer, som du kan bruge i det nye job.