Klør det bagi? Der er faktisk noget, du kan gøre ved det

 

Anal kløeAlle er blevet taget i at klø sig bagi – det er trods alt ret naturligt, at det nogle gange klør rundt omkring på kroppen, og bagpartiet er nu engang en del af kroppen. Udfordringen er, hvis det klør meget i løbet af dagen, og at det klør over mange dage.

Så begynder det pludselig at være en noget større gene. Det er bare ikke fedt at skulle imponere en sød mand eller kvinde i byen, mens man ikke tænker på andet end at klø sig mellem ballerne. For nu at tage et tilfældigt eksempel.

Anal kløe kaldes også kløe ved endetarmen, fordi det er i bund og grund det, det er, og det kan være et symptom på noget andet, men det kommer lidt længere nede i artiklen.

Anal kløe skyldes ofte fugt

Fugt og anal kløe

Kløen i bagpartiet kan ofte tilskrives fugt i området, som kan irritere huden. Det kan være mange ting, der forsager fugten – en lokal sygdom eller en lidelse i området eksempelvis. I det hele taget er det rigtige miljø for huden vigtig, hvis man vil slippe for kløen.

Det kan nemlig både være en dårlig ide at vaske alt for voldsomt, fordi det vil fjerne noget af det naturlige fedtstof, der er i huden, og det er også en dårlig ide at vaske for lidt, fordi dårlig hygiejne også øger risikoen for gener.

Vask ordentligt, men ikke for meget. Det må være hovedreglen omkring at vaske rumpen for at minimere risikoen for anal kløe.

Det er dog ikke sikkert, at man kan finde ud af en årsag. Faktisk finder man ikke en årsag til problemet hos omkring hver femte, der lider af anal kløe ifølge sundhed.dk. Der er bare nogle mennesker, hos hvem det klør mere end hos andre.

Alle lidelserne hvor kløe følger med

Okay, det er ikke alle lidelser, hvor anal kløe følger med, der er spalteplads nok til at komme ind på her, så det bliver de mest almindelige i stedet.

  • Hæmorider

Uh, de er irriterende de hæmorider. Hæmorider er også en ting, der kan opstå på grund af et væld af årsager, og de fleste kender i hvert fald til dem og ved nogenlunde, hvad det drejer sig om.

Hæmorider er med til at øge fugten omkring endetarmen, og det kan altså, som vi var inde på før, være en årsag til anal kløe.

  • Udposninger

Analprolaps og rektumprolaps er en henholdsvis mindre og større udposning. Analprolaps er en udposning af endetarmsåbningens slimhinde, og rektumprolaps er en udposning af endetarmen.

De kommer begge på baggrund af pres mod endetarmen, og det er altså grunden til, man ikke skal presse, når man er på toilettet!

  • Rifter og sprækker

En rift eller sprække omkring endetarmen kan man risikere at rage til sig, især hvis man har forstoppelse. Derudover ses det også hos børn og gravide.

Man kan endda risikere en lille åbning ved siden af endetarmsåbningen, som kan væske, hvis man har haft en byld der. Det kan også være med til at sætte kløen i gang.

  • Eksem ved endetarmen

Som om kløen i sig selv ikke er nok, kan man også udvikle eksem omkring endetarmen, og årsagerne er meget lig fugten. Hæmorider, udposninger og så videre er med til at øge risikoen for eksem i området.

En generel eksemlidelse kan også manifestere sig omkring endetarmen, hvilket også kan være med til at give anal kløe.

Fjern fugt og brug de rigtige vådservietter

Vådservietter mod anal kløe

En oplagt metode at forsøge at komme kløen til livs er at forsøge at fjerne fugten. Her kommer den gode hygiejne i spil, og så er der forskellige produkter, der kan virke mod rifter, hæmorider og dets lige, som du kan købe på dit foretrukne apotek.

En anden mulighed er vådservietter mod anal kløe. De har en kølende effekt på huden og er samtidig kløestillende. Brug dem, efter du har tørret dig med toiletpapir, når huden er sårbar efter turen med toiletpapiret.

Og husk lige at bruge blødt toiletpapir – hvis det i forvejen klør, er der ingen grund til at give området en tur med sandpapir, efter du har været på toilettet. Det kan kun gøre tingene værre, og det er der ingen, der er tjent med.