Hvad er Robinsonlisten? Stop sælgere, før de ringer til dig

 

Robinsonlisten

Robinsonlisten er opkaldt efter Robinson Crusoe fra den kendte roman af samme navn. Her strander en mand på en øde ø, og det er her, ideen til navnet kommer fra, fordi Robinsonlisten er nemlig en liste over de, der har frabedt sig direkte markedsføring.

Robinsonlisten går også under navnet ’markedsføringsbeskyttelse’, fordi det netop er den direkte markedsføring over brev, telefon, e-mail og fax, man bliver beskyttet fra.

Det er kun virksomheder, som har forbud mod at kontakte folk på Robinsonlisten – det betyder, at selvom man er på listen, kan man godt blive ringet op af velgørende organisationer, politiske partier og analyseinstitutter.

Så nemt som at klø sig bagi

Let at tilmelde sig robinsonlisten

Det er umanerlig let at blive tilmeldt denne Robinsonliste, hvis man ikke gider telefonsælgere længere, og det hele kan ske på nettet.

Inde gennem borger.dk – vores alles yndlingsportal på internettet – kan man selv gå ind og tilføje sig til listen, og hvis du har glemt, om du er på listen i forvejen, kan du også gå ind og tjekke det her.

Her er det for resten værd at notere sig, at det ikke er nok, at en enkelt i husstanden tilmelder sig Robinsonlisten. Det er det, hvis der kun bor en person i husstanden, men tilmeldingen til listen er personlig, og derfor skal alle i husstanden over 18 tilmelde sig.

Når man tilmelder sig listen, kræver det ikke meget mere end 5 tryk med musen eller fingeren, hvis man sidder på en mobil enhed, og så er man tilmeldt Robinsonlisten.

Det udtræk af listen, som virksomheder retter sig efter, bliver kun opdateret en gang hver tredje måned, og derfor kan der godt gå lidt tid, inden registreringen træder i kraft ude hos virksomhederne også. Så vent lidt med at klage, hvis du bliver ringet op, dagen efter du har tilmeldt dig.

En lidt sjov ting er, at tilmeldingen til Robinsonlisten varer 100 år – hvis du lever rigtig længe, kan du altså risikere, at du skal tilmelde dig igen på et senere tidspunkt.

Sig det lige til chefen

Det er ulovligt for virksomheder at markedsføre direkte mod de, der står på Robinsonlisten. Overholder en virksomhed ikke det, kan der vanke bøder, og derfor er det måske en god ide at nævne for chefen, at han eller hun lige skal være opmærksomme på det.

Heldigvis har de fleste trykkerier og distributionsselskaber styr på det, hvis man entrerer dem til tryk, adressering, kuvertering og hvad der nu ellers har med den slags at gøre.

Derfor kan man trygt lægge opgaven over til professionelle – de har også erfaring med den slags, så det ville være mærkeligt, hvis de ikke var klar over, hvordan det hele foregår.

Man kan faktisk få nogle relativt store bøder, hvis man ikke holder sig fra dem på Robinsonlisten. For et par år siden fik EnergiMidt en bøde på 200.000 kroner for at sende breve til folk, der stod på denne liste.

’Nej tak’ er noget helt andetNej tak til reklamer

Robinsonlisten må ikke forveksles med ’Nej tak’-ordningen, som tager sig af reklamer uden adressering på. Altså de tilbudskataloger og lignende der fylder op i postkassen en gang imellem, hvor der ikke er nogen adresse på, og som bliver delt ud til alle.

’Nej tak’-ordningen kan du tilmelde dig på PostNords hjemmeside, hvor du både kan sige nej tak til reklamer og nej tak til reklamer og ugeaviser.

Er du med på både ’Nej tak’-holdet og Robinsonlisten, skulle du være godt sikret mod uønskede tilbud fra de fleste fronter.

Elektronisk post er allerede forbudt

Robinsonlisten gælder ikke elektronisk post – altså e-mail – fordi det allerede er forbudt at markedsføre direkte mod enkeltpersoner i deres indbakke.

Det er et krav, at hvis man vil sende tilbud til nogen på e-mail, skal man have deres eksplicitte tilladelse til at måtte fylde indbakken med tilbud. Det er derfor, du skal vinge af i boksen, der siger, at nogen må sende dig e-mails, når til eksempelvis opretter en bruger et eller andet sted.

Din e-mail er nemlig værdifuld, fordi det kræver din tilladelse at sende tilbud i den, og en af fiduserne på nettet er at kræve, at man siger ja til reklamer og tilbud på mail, når man tilmelder sig et eller andet.

At ens e-mail er værdifuld er for resten også grunden til, at man ikke må kalde noget gratis, hvis det eneste man skal give er sin mailadresse. Et nyhedsbrev er eksempelvis ikke gratis, hvis du skal give din mail – og det skal du nok, hvis du skal modtage nyhedsbrevet på mail.

At det så ikke bliver håndhævet med en jernnæve er en anden ting, men når man ved det, kan det faktisk være sjovt at kigge efter rundt om på nettet.