Husk nu de rigtige arbejdsstillinger – ellers kan du skade din krop

 

ArbejdsstillingerMænd arbejder hårdt, og det er en god ting. Mænd arbejder ikke altid lige smart, og det er til gengæld noget skidt, fordi det kan påvirke helbredet på den lange bane, og det er altså ikke særlig sjovt at nå pensionsalderen og så have ondt over det hele – og smerterne kan sagtens komme længe før.

Heldigvis har der været fokus på arbejdsmiljø i nogle år og herunder et fokus på arbejdsstillinger, men der er stadig meget at gøre.

Nogle har det med at være stædige og tænker ”jeg gider da ikke gøre, som de siger – de bestemmer ikke over mig!”, når det kommer til at passe på sin krop.

Det er nu en lidt forstokket tankegang, og det kommer kun en selv til gode at passe lidt på sig selv. En sygdom som slidgigt er nemlig uhelbredelig, og når man først har fået den, kan man lindre smerterne med noget som glucosamin, men man kan altså ikke slippe af med sygdommen igen.

Snak med chefen eller find selv vejledningerne

Din arbejdsplads har en eller anden form for vejledning i forhold til korrekt arbejdsstilling, i hvert fald i de fleste tilfælde. Især når det gælder arbejde, der har en overvejende fysisk karakter, som kræver mere af kroppen.

Hvis du arbejder på et kontor foran en computer hele dagen, er der måske ikke en hel guide til rigtige arbejdsstillinger, men her er der andre ting, man skal være opmærksom på – det kommer lidt længere nede.

Pointen er, at hvis ikke din arbejdsplads har en eller anden form for vejledning inden for arbejdsstillinger, så spørg chefen, om I ikke kan få fat på en.

Der har nok været fokus på det under din uddannelse på et eller andet tidspunkt, men det er nu engang rart at have noget materiale at gå tilbage til, hvis hukommelsen svigter.

Mangler du et argument over for chefen, hvis han eller hun er tøvende, så kan du jo altid fortælle, at det er med til at gøre dig (og dine kolleger) til en mere effektiv medarbejder, og at du vil kunne arbejde længere – det skal nok formilde chefen lidt.

Det fysiske slid i de klassiske ’hårde’ fag

Arbejdsskader

Når man snakker om arbejdsstillinger, tænker man helt instinktivt på arbejde i stil med håndværkere, asfaltarbejde, landmænd og andre af den slags fag, hvor man bruger kroppen meget aktivt.

Der er da også mange belastninger, som kan være hårde for kroppen i disse fag. Derfor er det også så vigtigt, at man tænker over den måde, man arbejder på, og at man sikrer sig en god og skønsom arbejdsstilling.

Selvom fysisk slid og hårdt arbejde ikke nødvendigvis hænger uløseligt sammen med slidgigt, så er der alligevel en sammenhæng. Det er observeret, at nogle faggrupper er mere udsat for slidgigt bestemte steder på kroppen end andre.

Eksempelvis er landmænd hyppigere ramt af slidgigt i hoften, og elitesportsfolk udvikler oftere slidgigt i knæene og fodleddene. Det skyldes den store belastning på bestemte led, som foregår over lang tid.

I nogle fag kan man som udenforstående tænke, at der er kommet så mange maskiner og hjælpemidler, at ”fysisk arbejde findes da ikke længere”, men det er altså en skrøne. Folk arbejder hårdt, og arbejdet er hårdt – hjælpemidler er gode, men man skal ikke glemme at passe på sig selv.

De ’moderne’ jobs ved skrivebordet

I takt med teknologiens og computerens fremmarch er der kommet flere og flere skrivebordsjobs, og selvom de i sagens natur ikke er lige så belastende på kroppen som de mere fysisk betonede job er, er der stadig belastninger på kroppen.

Der er stadig ting at overveje og måder at indrette sig på, som er værd at overveje. I starten af dette årtusinde, snakkede man meget om ’musearm’, fordi der ikke var godt nok styr på arbejdsstillinger.

Arbejdsstillinger kan man i kontorjobs komme langt med, hvis man har det rigtige udstyr. Det drejer sig om ting som hæve/sænkeborde, ergonomiske kontorstole, skærme i ordentlig højde og lignende.

Derudover kan det faktisk være en belastning at være så stationær i så lang tid – det er kroppen egentlig ikke bygget til. Derfor er det også en anbefaling at få rejst sig og gået lidt rundt nogle gange i løbet af dagen.