Gør-det-selv rygestop – her er tips og tricks

 

Tips og tricks til rygestop

Tro det eller ej, men det er ikke længere cool at ryge. Tiderne hvor smøgen i mundvigen symboliserede en vis vildskab eller eksklusivitet er forbi, og i dag er cigaretten snarere et tegn på det modsatte for mange mennesker.

Derfor er der god grund til at kvitte smøgerne. Det er bare ikke altid så let at lægge den last bag sig, og mange kæmper med for alvor at stoppe.

Jovist, der er altid historier om folk, der en dag besluttede sig for at stoppe med at ryge, og så stoppede de. Færdig. Sådan er det ikke for alle – langt fra – og derfor er der mange, der kunne bruge en hjælpende hånd i processen.

Tips og tricks er altid velkomne, når man kaster sig ud i nye og udfordrende foretagender, og derfor siger vi værsgo – her er lidt inspiration til rygestoppet.

Nikotinprodukterne

Det er nikotinen i cigaretterne, der er afhængighedsskabende, og derfor kan man smide røgen væk ved at skifte til et rygestopsprodukt, der kan give dig nikotinen på en anden måde. Ikke at nikotinprodukterne er sunde i sig selv, men det er en klar forbedring i forhold til røgen.

I røgen gemmer der sig en masse ubehagelige stoffer, som man kan læse mere om på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, og derfor går vi ikke dybt ind i det her. Og helt ærligt ved du det nok også godt.

Nikotinprodukter mod rygestop kan fås i håndkøb på de fleste apoteker både online of offline, og der er mulighed for både tyggegummi, spray, plastre og mere end det.

Det skal altså ikke være på grund af manglende udvalg, du kaster dig ud i et rygestop, for hvis nikotintrangen bliver for stor, er det bare om at finde det produkt, der passer dig.

Lav en plan for rygestoppet

Rygestop plan

Forberedelse er nøglen til mange ting i tilværelsen, og det er ikke anderledes med rygestop. Forberedelse og planlægning gør dig bedre i stand til at håndtere de tidspunkter, der er mest udfordrende, og en plan kan give dig et konkret holdepunkt.

Lav eksempelvis en stopdato, hvor du har aftalt med dig selv, at dette er den første røgfri dag. Det kan være inden for kort tid, eller det kan være lidt længere henne ad vejen, men sæt en dato, og sig det til andre – på den måde føler du også et ansvar over for andre, som vil styrke dig i dit rygestop.

Hav en plan klar for, hvordan du håndterer abstinenserne. Her kender du dig selv bedst, om det er at løbe en tur for at komme rygetrangen i forkøbet, eller om det er at have gulerodsstænger i køleskabet, så du holder dine hænder og mund beskæftiget med andet end cigaretter.

Forsøg at lave nogle gode rutiner og vaner, som kan støtte dig i dit rygestop på den ene eller den anden måde. Det kan være at starte hver morgen med at tænke over, hvordan du kan mærke mere de positive forandringer i kroppen, eller det kan være, at hver gang du er på toilettet, siger du lige til dig selv i spejlet, at du sgu gør det godt med det rygestop.

Alt dette er noget, du med stor fordel kan have planlagt og forberedt, så du har en klar køreplan for, hvordan du håndterer de forskellige situationer i rygestoppet.

De første tre uger er de værste

Rådet omkring de tre uger er, at du skal være klar over, at de første tre uger er de værste. Det er selvfølgelig ikke tre uger ned til sekundet, men det er som regel i det lag, folk har de største abstinenser og den største rygetrang.

Derfor kan du sætte dig en dato, som er tre uger efter du begyndte rygestoppet, og sige til dig selv, at når du når den, så bliver det lettere.

Måske skal du endda overveje, om det er på sin plads med en lille belønning for at holde rygestoppet og bidrage til den positive følelse af, at det går godt. Det er nogle gange en god ide at manipulere lidt med sig selv, og det kan man eksempelvis ved at aftale med sig selv, at hvis man gennemfører dette, giver man sig selv noget lækkert.

Snak med professionelle

Hjælp fra professionelle til rygestop

Der findes flere tilbud til rygere, der gerne vil stoppe den dårlige vane og komme af med afhængigheden – endda et væld af gratis tilbud, som sætter dig i kontakt med erfarne konsulenter, der har mødt lidt af hvert i forbindelse med at hjælpe med rygestop.

I kommunalt regi findes der rygestopkurser i mange byer rundt om i landet, hvor du bliver klædt på til livet uden cigaretter og vejen derhen.

Derudover kan man få telefonisk rådgivning fra eksempelvis Stoplinien, som også støtter og vejleder dig i dit rygestop.

Der er ingen grund til at være genert eller flov over at opsøge hjælp – det er kun omkring 4 procent af de, der forsøger sig med en kold tyrker, der rent faktisk lykkes med at holde rygestoppet. Derfor er det meget bedre at få kompetent hjælp fra start og øge sine chancer for at lykkes med projektet.