Ringorm er slet ikke orm – og det behandles nemt

 

Ringorm er ikke en orm

Jovist de tre sidste bogstaver i ordet bliver til ’orm’, men det betyder altså ikke, at hvis man bliver ramt af ringorm, så har man små orme kravlende rundt inde under huden. Faktisk skal vi (sådan næsten i hvert fald) helt ud af faunakategorien og kigge på flora for at finde ud af, hvad ringorm egentlig er.

Ringorm er nemlig en svampeinfektion, som finder vej til det yderste lag af huden. Navnet kommer sådan set bare af infektionens udseende.

Kigger vi på det latinske navn, bliver det også mere tydeligt – den er nemlig ’Tinea Corporis’. Det betyder sådan set bare svamp på kroppen. Vi har så også valgt at give infektionen navn efter, hvor på kroppen, svampeinfektionen dukker op, så det eksempelvis hedder fodsvamp, hvis det dukker op på foden.

Det kunne nemlig godt se ud som om, at en orm har forvildet sig ind under huden på en og bidt sig selv i halen for at danne en ring – typisk med hud i midten, som slet ikke ser ud til at være berørt. Huden i midten er dog også ramt, så lad være med at pille for meget i det.

Ufarligt – bare irriterende

Det er i og for sig ikke farligt at have ringorm et eller andet sted på kroppen – i øvrigt kan man risikere at få ringorm over det meste af kroppen, da ringorm kan dukke op på både arme, ben, krop og ansigtet. Det skal dog alligevel helst behandles,

Infektionen påvirker nemlig kroppens værn mod bakterier, fordi infektionen ødelægger hudens funktion som barriere, når der er fremmede bakterier på vej.

Derfor kan effekterne af infektionen godt blive irriterende, fordi man bliver mere modtagelig for forkølelser og andre bakterielle infektioner. Der er selvfølgelig også risiko for mere alvorlige bakterier, men de mest almindelige er ikke så alvorlige.

Ser du dog ringorm på din hud, er det en god ide at begynde behandlingen hurtigst muligt. Søg eventuelt råd ved egen læge, hvis du er det mindste i tvivl.

Smør creme på, så forsvinder det hurtigt

Brug creme mod infektion

Behandlingen mod svamp og dermed også ringorm – som jo altså er en svampeinfektion trods navnet – vil ofte være noget creme, der skal smøres på det ramte område.

Det er både hvis du har været ved lægen, eller hvis du har taget sagen i egen hånd. Der findes mange slags svampedræbende creme, og det kan købes hos apoteker og i nogle supermarkeder, så det skulle være let nok at få fingre i.

Læs altid indlægssedlen og vejledningen, når du køber medicin og andre lægemidler, det er værd at nævne, men fremgangsmåden er som regel simpel nok.

Smør cremen på det ramte område en gang eller to om dagen og lad cremen virke. I løbet af relativt kort tid skulle du gerne se bedring, og symptomerne skulle støt og roligt forsvinde. Selvom det ser ud til, infektionen er væk efter et par dage, er det vigtigt, du fortsætter med behandlingen, som den er anvist.

Hvis du stopper for tidligt, er der risiko for, at svampen kan få fat igen, og så skal du starte forfra med cremen.

Har du husdyr? De skal måske også have en tur

Ringorm kan smitte fra menneske til menneske, og det kan endda smitte, hvis man rører eller bruger noget, som en smittet person har brugt for nylig – det kunne være en kam, et håndklæde eller sengetøj.

De store syndere er dog dyr og ofte kæledyr. Ringorm kan nemlig smitte fra dyr til mennesker, og de fleste har det med ar røre ved sine kæledyr nu og da. Katten skal jo aes og hunden skal klappes.

Derfor kan det også være en god ide at kigge husdyrene efter i pelsen, hvis man selv opdager, at man er blevet ramt af ringorm. Det er ikke helt sikkert, det er der, smitten kommer fra, men der er en vis risiko for det, og så er det en god ide at komme af med smittekilden.

Altså få behandlet dyret – ikke skille sig af med det.

Alternative behandlinger

Tabletter mod ringorm

De fleste cremer mod svampe og ringorm indeholder stoffet Terbenafin. Det er nemlig ganske effektivt til netop denne type behandling. Alternativt findes der andre typer creme med andre aktive stoffer, der dog ofte kræver lidt hyppigere eller længerevarende behandlinger.

Er man ikke til cremer, kan man alternativt ty til tabletter, som har en svampedræbende effekt. Det kan også blive nødvendigt, hvis man er meget ramt af ringorm og/eller andre former for svamp rundt om på kroppen. I så fald skal du til lægen og have en recept.