Piller er ikke bare piller – kend forskel på tabletter og kapsler

 

Piller tabeletter

Ved du, om din medicin kommer i form af tabletter eller kapsler? Det er ikke altid ligegyldigt, hvordan din medicin kommer, fordi der kan være meget specifikke tanker bag den måde, medicinen er designet på, som kommer dig til gode.

I værste fald ender du med at få det værre og ødelægge medicinens gavnlige effekt, hvis du ikke tager medicinen på den rigtige måde.

Derfor er der forskel på den måde, medicin bliver fremstillet på, så den tekniske levering af det aktive stof ind i din krop bliver så god som muligt.

Piller, tabletter og kapsler skal som udgangspunkt tages hele, hvis det er muligt, men der kan være gode grunde til, at man gerne vil undgå at sluge en hel pille.

Virkning nu eller over tid

Den overvejende grund til, at der er forskellige typer af piller og tabletter, er simpelt nok – medicin skal virke på forskellige måder, og derfor skal det naturligvis også leveres på forskellige måder.

Noget medicin skal virke så hurtigt som muligt. Så er det en god ide, at medicinen bliver hurtigt opløst, så det kan blive optaget i kroppen og virke inden for kort tid. Tabletter uden noget overtræk virker ofte hurtigt, fordi de bliver opløst på omkring et kvarters tid.

Tabletter kan dog også have en film eller et andet overtræk, selvom det gerne må virke hurtigt. Det kan være for at tage en grim smag. Typisk vil smertestillende medicin som paracetamol, glucosamin og lignende virke hurtigt, men det er ikke altid.

Andre tabletter er længere tid om at blive opløst og på den måde optaget i kroppen, og på den måde kan virkningen trækkes ud over en længere periode.

Medicinen er ikke for maven

Piller opløst

Noget medicin er faktisk ikke designet til at blive opløst i maven, men først nede i tarmen. Som regel bliver medicin som glucosamin og paracetamol for at blive i eksemplet ovenfor opløst i mavesyren i mavesækken, og derfra bliver det aktive stof optaget, når det opløste materiale bliver ført gennem tarmen.

Der er dog nogle typer medicin, som ikke har godt af at blive opløst i mavesækken, og derfor er de overtrukket eller pakket i et materiale, som holder gennem mavesækken.

Noget medicin bliver opløst og mister virkning, hvis det bliver opløst i mavesyren, men der er også noget medicin, som vil irritere slimhinderne i maven, hvis det bliver opløst her. Det giver ubehag og irritation, og derfor er pillen designet til først at blive opløst og optaget i tarmen.

Husk at læse indlægssedlen

Det er altid en god ide at læse indlægssedlen, når du tager noget medicin, og det gælder naturligvis også i forhold til, hvordan det skal tages. Noget medicin i eksempelvis kapsler må gerne tages ud af kapslerne og røres op med vand, mens andet medicin ikke må.

Måske der er tale om medicin til et barn eller en person med synkebesvær, som har brug for et bestemt præparat. Så er det rart at vide, om man kan gøre det lettere for vedkommende at tage medicinen.

Indlægssedlerne kan også findes digitalt på www.indlaegssedler.dk, hvis man har fået smidt sin egen seddel væk. Her kan man altid finde information om den medicin, man har i hjemmet.