Dette skal du vide, inden du starter som iværksætter

 

Ivaerksaetter succes

Det er ikke bare piece of cake at få succes med sin egen nystartede virksomhed. At være virksomhedsejer kræver både tid og penge, og sikkert mere af begge dele, end du først havde kalkuleret med. Derfor gælder det om at have is i maven og kunne klare modgang, hvis man kaster sig ud i at starte en ny virksomhed.

Først og fremmest handler det naturligvis om at blive knivskarp på, hvad det er du sælger. For uanset om der er tale om et konkret produkt eller en ydelse, så skal du være forberedt på, at der vil komme et hav af spørgsmål til dit nye produkt – og dem skal du kunne svare på.

Når det er på plads er du klar til at gå så småt i gang med selve forretningen og forhåbentligt få penge i kassen.

Sådan får du kunder

Første skridt mod succes er naturligvis at få kunder i butikken. For uanset hvor godt dit produkt er, så er der ingen der kommer til at købe det, hvis de ikke ved, at det eksisterer. Derfor er første skridt naturligvis at gøre opmærksom på produktet på bedst mulig vis.

Her er der flere forskellige veje at gå. Det afhænger i høj grad af, hvor konkret et produkt du har. For jo mere håndgribeligt dit produkt er, jo nemmere er det at forklarer og vise til potentielle kunder. Kampen om folks opmærksomhed er ofte det største problem, og derfor skal du uanset hvad kunne sælge dit produkt på få linjer – uanset om det er på skrift eller mundtligt.

Selvom du har dette på plads, så er det også værd at holde sig for øje, at nogle blot er bedre sælgere end andre. Men det betyder ikke, at du skal give op, hvis det ikke ligger til din natur at skulle sælge. Tværtimod kan du overveje, om salgstræning er vejen frem for dig. For hvis du vil være iværksætter, er der ingen vej udenom at kunne sælge sig selv og sit produkt.

Alt det, der ikke er arbejdet

Ivaerksaetter overvejelser

Som selvstændig er der udover salg og kunder også en lang række praktiske ting, som du skal til at tage hånd om. I det øjeblik du opretter et CVR-nummer, er der nemlig en række ting, der følger med. Du skal blandt andet holde et vågent øje med dit momsregnskab, samt være forberedt på, at din årsopgørelse bliver noget mere kompleks at udfylde. Derfor er det værd at overveje, om du selv magter at stå for denne del af virksomheden, eller om du gør klogt i at betale andre for at gøre det for dig.

Derudover kommer de mere personligt konsekvenser, som opstarten af et nyt firma kan fører med sig. Hvis du har sagt din tidligere stilling op, står du pludselig i en situation, hvor du selv er ansvarlig for at sikrer dig en indtægt. Og da denne sjældent kommer fra dag ét, skal du have økonomisk råderum til at vente på, at omsætningen kommer i gang. Derudover er det en god ide at være forberedt på worst case scenario. Simpelthen gøre sig klart, hvor længe man kan tillade sig at vente på succes, og hvornår man skal droppe ideen og finde på noget andet.

Der er desuden ingen tvivl om, at det i en periode vil være hele dit liv, der kommer til at handle om denne forretning. Det betyder, at du kommer til at bruge ustyrlige mængder tid og tankekraft på at få det til at køre på skinner.  Derfor skal både du og dit bagland være indstillet på, at du skal have tid og plads til at kæmpe for din store drøm. Ellers kan det ende galt både økonomisk og personligt.