Modtrend – kan du lægge telefonen fra dig længere tid ad gangen?

 

Vend dig af med telefonen

Vores smartphones fylder rigtig meget i vores hverdag. Vi bruger hver dag mange timer med vores telefoner i hånden, og vores smartphones bliver hevet frem i tide og utide. Sociale medier, skærmafhængighed og forøget tid med digitale kanaler gør nogle bekymrede.

Derfor er der også nogle steder begyndt en modtrend. DR har blandt andet kørt en hel uge, hvor der har været fokus på sociale medier og brugen af digitale kanaler og internettet, hvor flere programmer fra P3 har forbudt sig selv brugen af varierende grad af internettet.

Den tanke udspringer fra den modtrend, der dukker op nogle steder, hvor folk bevæger sig væk fra at bruge så meget tid online. Det er langt fra alle steder, det er sådan, men det begynder at pible frem med folk, som gerne vil ’frigøre’ sig selv fra computerne og de digitale relationer.

Det kan komme til udtryk på forskellige måder. Nogle skærer ned på deres forbrug af computere og smartphones, andre skifter smartphonen ud med en ’dumbphone’, og andre igen gør noget helt tredje.

Fra datamater til supercomputere i lommen

Det står hævet over enhver tvivl, at smartphones er små mirakler. For bare 15 år siden ville man tro, det var en science fiction-utopi at fortælle, at vi om bare 15 år har vi små maskiner i lommen, som kan afspille film og musik, optage video i utroligt høj kvalitet, foretage betalinger på farten, spille spil i god kvalitet og selvfølgelig også ringe til andre. Endda i en størrelse, som er mindre end en foldet serviet.

Rejsen begyndte med datamater og sådan noget som Turings maskine under Anden Verdenskrig. Hvad der i dag er primitive maskiner, men som dengang kunne den mest basale databehandling. Apropos databehandling blev udtrykket edb kendetegnende for 90’ernes brug af computere – edb står som bekendt for elektronisk databehandling.

I dag er databehandling noget væsentligt anderledes end dengang, selvom man kan gå meget bogstaveligt til værks og sige, at det reelt stadig er det samme.

Data er blevet utrolig værdifuldt. Hvis man kan lave en processor, som kan bearbejde data meget hurtigt, kan man tjene mange penge på at kunne køre tunge programmer, og har man data om forbrug eller tendenser, kan man tjene mange penge på at nyttiggøre det. Data er vigtigt i dag.

Mobilafhaengighed

Folk taler om afhængighed

At vi bruger så meget tid på computere og smartphones betyder, at nogle begynder at snakke om afhængighed af spil, af skærm af sociale medier og lignende. At man kan få konstateret en afhængighed af noget digitalt, er noget af det, der har givet modtrenden liv.

For at slippe fri fra det tag i os, som vores smartphones og lignende kan have, går nogle væk fra det. Nogle ved at skaffe sig helt af med det, som kan ’friste’.

Mange vil også kunne genkende følelsen af, at mobilen vist sagde noget eller blinkede, selvom der reelt ikke var noget, og endnu flere vil kunne nikke genkendende til, at man kan tage sig selv i bare at scrolle i et feed på et socialt medie uden rigtig at lægge mærke til, hvad der står.

Den slags får folk til at fokusere på ’den virkelig verden’ i stedet for.