Det kan tage kroppen over 10 år at komme sig over rygning

 

Rygning er hårdt for kroppen

Når man først er begyndt at ryge, kan det være svært at stoppe igen. Det har altid været et klassisk argument for slet ikke at begynde, og det holder i dén grad stadig, men der er også den tidsmæssige faktor at holde styr på.

Det kan nemlig tage kroppen op til 10 år at komme sig over rygning, og når man først har røget i et stykke tid, kommer man aldrig helt tilbage helbredsmæssigt.

Der er altid en god grund til at stoppe, og selvom nogle ting tager 10 år at få rettet op på, i hvert fald bare nogenlunde, så er der andre ting, der sker ret hurtigt. Det er yderst veldokumenteret, at rygning er særdeles skadeligt for vores helbred, og derfor er den klare opfordring slet ikke at begynde på at ryge.

Rygning er et fokusområde for politikerne i Danmark, og i løbet af de senere år er der blevet sat en række initiativer og love på plads for at gøre det mindre attraktivt at begynde med at ryge.

Fra de første minutter til resten af livet

På Sundhed.dk har de lavet en rigtig fin liste med, hvad der sker af gavnlige ting i kroppen, når man stopper med at ryge. Den er bestemt værd at læse og at vise til en ryger, man gerne vil overbevise om, skal forsøge sig med et rygestop.

Vi skal ikke opremse hele listen her, men der er et par højdepunkter, der er værd at slå ned på. Nogle er opmuntrende, andre er derimod skræmmende at tænke over.

Efter den sidste cigaret går der 20 minutter, inden pulsen finder sit normale niveau, og der går faktisk hele 8 timer, inden mængden af ilt finder tilbage til det normale niveau. Et døgn efter den sidste cigaret har man allerede mindsket risikoen for at få en blodprop i hjertet.

Efter 3 døgn begynder lungekapaciteten at forøges igen efter at have været nede, mens man har været ryget, men det tager altså 10 år, inden de celler som var ved at blive til kræftceller bliver erstattet af raske celler.

Hjælp til rygestop er mest effektivt

Få hjælp til rygestoppet – det hjælper

De fleste ved godt, at det er svært at stoppe igen, når man begynder at ryge – ligesom artiklen her indledes med. Det kan dog godt tåle at blive gentaget, hvor svært det kan være at slippe af med den dårlige vane eller deciderede afhængighed af nikotinen i cigaretterne.

Derfor er det godt at vide, hvor man kan gå hen for at få hjælp. Det allermest effektive er nemlig en kombination af nikotinprodukter som Nicorette og rådgivning. Det skriver blandt andre Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen.

Rygestopmedicin som Nicorette og rådgivning kan hver for sig også hjælpe, hvis man har det bedst med kun den ene eller den anden hjælp, men det mest effektive for et langvarigt og holdbart rygestop er altså kombinationen af de to.

Målet er selvfølgelig, at man også skal kunne trappe ud af nikotinprodukterne, men i første omgang giver det store fordele at komme af med røgen. Derfor kan nikotinprodukter være et middel eller en bro til at nå det fulde rygestop.