Mænd har større risiko for at få hæmorider

maend-har-stoerre-risiko-for-haemorider-703Hæmorider er et emne, vi sjældent taler om – hvis vi overhovedet taler om det. For mange er det et tabubelagt emne, men faktum er, at mange på et tidspunkt får hæmorider. Ofte kommer det med alderen, men også unge mænd er udsat på grund af deres lange toiletbesøg.

Frirummet

Toilettet er et frirum. Her kan vi sidde alene, væk fra dagligdagens stress og jag. Her får vi ro til at læse eller tjekke Facebook, eller hvad vi nu laver, når vi … laver. Når vi sidder på toilettet er der ingen, der forstyrrer os. Der er fred og ro.

De lange toiletbesøg er dog ikke særligt sunde, og de kan også være skyld i, at vi får hæmorider. Når vi sidder på hullet i toiletbrættet, bliver vores endetarmsåbning strakt ud, hvilket er en belastende position. Dermed skabes der blodansamlinger i tarmen, og det er dette, der udvikler sig til hæmorider.

Hæmorider opstår altså ikke kun, fordi man har presset for meget over en længere periode, når man går på toilettet. Den afslappende læsning kan også være årsag til hæmorider.

Det optimale toiletbesøg

Det mest optimale toiletbesøg bør kun tage op til 1 minut. Hvis dit tarmsystem fungerer, som det skal, skal du heller ikke presse – så kommer det helt naturligt. Dog har vi rigtig mange dårlige toiletvaner, og vi holder os, fordi vi synes det er pinligt at gå på toilettet på arbejde.

Derudover har vi også bedst tid til at sidde på toilettet derhjemme, hvor vi derfor kan tage os god tid, og derfor har vi også tid til at læse eller se videoer på telefonen. Dette frirum behøves ikke blive fjernet blot fordi vi skal bruge kortere tid på toilettet.

Selvom toiletbesøget ikke bør tage mere end 1 minut, så kan du sagtens slå toilettets låg ned efter dit faktiske toiletbesøg, og så sidde her og læse, eller hvad du ellers gør i dit frirum. Gør du dette bliver din endetarmsåbning ikke belastet, og du kan derfor også blive siddende med god samvittighed i endnu længere tid.

Behandling af hæmorider

Du kan gøre mange ting for at mindske risikoen for at få hæmorider. Først og fremmest bør du gå på toilet, når du skal, i stedet for at holde dig. Derudover er det også vigtigt, at du drikker vand i løbet af dagen. Gerne 1-2 liter væske om dagen. Dette er med til at forhindre forstoppelse, som er en af årsagerne til, at man får hæmorider.

Din kost kan også være med til at mindske risikoen for at få hæmorider. Sund og varieret kost – fyldt med fibre. Det er med til at holde tarmene i gang.

Endeligt er motion også godt Det hjælper tarmenes arbejde, og derfor kan du også undgå forstoppelse ved at motionere.

Skulle du have fået en hæmoride, som klør og svier, kan du lindre irritationen med en hæmoridecreme. Ydre hæmorider kan også fjernes via forskellige metoder. Det kan for eksempel være, at lægen laver et snit, så blodet i hæmoriden kan tømmes ud. Ved de lidt større hæmorider kan gummielastikmetoden benyttes, hvor gummielastikken sættes omkring halsen på hæmoriden og dermed lukker for blodforsyningen. Dermed vil hæmoriden visne og falde af. I få tilfælde kan det være nødvendigt med en åben operation.