Kender du dette vigtige symptom på klamydia?

 

KlamydiaUbeskyttet sex. Det er det, der er synderen, når vi taler om sexsygdomme; at vi dyrker ubeskyttet sex med partnere, vi ikke har kendt så længe, eller som vi ikke kender godt nok. Det er ubeskyttet sex, der gør det muligt for sexsygdomme at overleve.

Der går nemlig noget tid, før man opdager, at man har det, og hvis man har ubeskyttet sex med en ny partner, før man opdager det. Desværre smitter sexsygdomme som netop klamydia næsten hver gang, man har ubeskyttet sex, fordi kontakten er så direkte og langvarig.

Tegn på klamydia hos en mand

Har man smittet sig med klamydia ved at have ubeskyttet sex med en eller flere skiftende sexpartnere inden for kort tid, bør man altid være opmærksom på symptomer fra især sine kønsdele. Det er nemlig her, sygdommen vil komme i udbrud og være mest synlig, eftersom der er tale om netop en sexsygdom. Det betyder dog ikke, at resten af kroppen ikke også kan blive påvirket.

Med klamydia er der ét symptom, som er meget kendetegnende for sygdommen, og det er udflåd. Nemlig – udflåd ligesom det, man kan overhøre kvinder tale om med hinanden, når de er meget fortrolige med hinanden. Det ses også hos mænd, når de har klamydia.

Der vil i så fald være tale om udflåd fra urinrøret – eller endetarmen, hvis det er analsex, du har haft, med en anden, smittet mand. Udflåddet kan være gulligt, slimet og/ eller lugte. Hvis det gør det, er der en god sandsynlighed for, at du kan være smittet med klamydia.

Andre tegn på klamydia

  • Det gør ondt eller svier, når du tisser eller har udløsning
  • Der er blod i dit tis eller sæd
  • Sår eller blære på penis eller endetarm (efter analsex)
  • Lymfeknuder

Sådan bliver du sikker på om du har klamydia

Urinprøve

Hvis du har mod på, kan du gå til lægen og få undersøgt ganske gratis, om det er klamydia, du har fået. Det gør han ved at tage en prøve fra urinrøret eller måske en urinprøve. Det kan godt være en grænseoverskridende og ubehagelig oplevelse at gå til lægen med mistanken om klamydia.

Derfor er det heldigt, at der findes muligheden for at tage en hjemmetest. For mænd kan den desværre ikke give resultatet med det samme, men skal sendes ind til et laboratorie til undersøgelse – adressen står på pakken med prøven. Man får svar på prøven inden for en uges tid.

Kvinder, der gerne vil teste sig for klamydia, kan købe en hjemmetest, der fungerer på samme måde som en graviditetstest, man tisser på. Den giver svar på 10 minutter.

Hvis testen er negativ, skal du undersøges hos din læge. Udflåd er nemlig aldrig normalt for mænd, men vil altid være tegn på en sygdom. Hvis det ikke er klamydia, kan det være gonoré eller noget værre. Det skal du derfor have undersøgt hos din læge – også selvom det er pinligt!

Behandling af klamydia

Klamydia piller

Hvis testen er positiv, har du klamydia. Det skal du behandles for, fordi sygdommen kan udvikle sig og give værre symptomer end dem, du allerede har oplevet. Behandlingen foregår med antibiotikapiller mod klamydia. Heldigt for dig kan også disse købes online. Du kan eksempelvis vælge Danmark første onlineapotek Webapoteket, hvor der desuden er gratis fragt for klubmedlemmer. På den måde slipper du for at stå i en akavet kø nede på apoteket, hvor du risikerer at møde nogen, du kender.