Hvorfor skal jeg bruge sulfat-fri shampoo?

 

hvorfor-skal-jeg-bruge-sulfat-fri-shampoo-703x336

Gennem de seneste par år er der kommet et større fokus på indholdsstoffer i kosmetiske produkter – og dermed også hårprodukter som shampoo. Du har nok hørt, at du skal undgå parabener, fordi det mistænkes for at være hormonforstyrrende. Nu er det ikke kun parabener, du skal være opmærksom på.

I stedet er der kommet et langt større fokus på sulfat, og laver du en hurtig google-søgning, kan du også hurtigt finde forklaringer på, hvorfor du skal undgå netop sulfat: det skaber irritation i hovedbunden, det giver tør og kløende hovedbund, hårets beskyttende overflade ødelægges, proteiner i håret vaskes ud og meget mere.

Hvad er sulfat egentlig?

hvorfor-skal-jeg-bruge-sulfat-fri-shampoo-tekstbillede

Sulfat er en billig og effektiv ingrediens, som blev opdaget i starten af den 20. århundrede. Lige siden har sulfat været en vigtig ingrediens i sæber og shampooer.

Sulfat er det, der kaldes en tensid – altså en blanding af molekyler, der kan tiltrække både vand og olie. Derfor kan sulfat tiltrække den naturlige talg fra din hovedbund, ligesom det tiltrækker fedt og silikone fra hårprodukter. Sulfatet tiltrækker også vand, og denne kombination gør, at stoffer fra hårprodukter bliver skyllet ud med vandet. Sulfatet gør altså, at fedt og oliebaseret snavs fra din hovedbund og hår bliver løsnet.

Som nævnt er der mange forklaringer på, hvorfor du skal undgå sulfat. Der har endda været rygter om, at sulfat i shampoo kan forårsage cancer. Dette er dog kun rygter – der er ingen videnskabelige beviser for, at det er rigtigt.

Hvorfor skal jeg undgå sulfat?

Der er en fornuftig grund til at undgå sulfat: det fjerner det naturlige, beskyttende fedtlag fra håret og huden. Bliver dette fedtlag fjernet, kan det forårsage udtørret hår og hud, ligesom det kan skabe irritation for huden. Derfor passer mange af de grunde, du kan læse på diverse hjemmesider, også.

Da sulfat tiltrækker både fedt, olie og vand, men ikke kan skelne mellem hudens fedt og fedt fra hårprodukter, må vi derfor finde os i, at når vi bruger shampoo med sulfat, bliver hudens fedtbarriere også vasket af.

Alternativer til sulfat

Der findes en række andre ingredienser, der kan løsne fedtet. De fungerer på samme måde som sulfat, hvor fedt, olie og vand bliver tiltrukket. Det lyder derfor som om der ikke er nogen forskel på, om man vælger shampoo med sulfat eller uden sulfat. Shampooer, der er lavet på andre alternativer til sulfat, er dog noget mildere. Det betyder til gengæld også, at de ikke fjerner fedt og olie lige så effektivt. Omvendt er det dog rigtig godt for hårets og hudens beskyttende lag.

Netop fordi sulfat-fri shampooer ikke fjerner fedt lige så effektivt som shampooer med sulfat, betyder det ikke, at du skal holde dig væk fra denne type shampooer. Du kan med fordel vælge sulfat-fri shampoo, hvis du:

  • Arbejder på kontor – eller har et andet arbejde, hvor du ikke bliver beskidt
  • Vasker hår dagligt
  • Har et begrænset brug af stylingprodukter

Omvendt bør du bruge shampoo med sulfat, hvis du eksempelvis er håndværker, eller har et andet job, hvor du bliver beskidt, hvis du vasker hår sjældnere end hver anden dag, eller hvis du er storforbruger af hårvoks eller andre stylingprodukter, der får dit hår til at føles fedtet.

Står du nu og tænker, at du skal have fat i en sulfat-fri shampoo, så tjek udvalget fra Maria Nila. Maria Nila er et svensk mærke, som har stort fokus på at lave produkter, der er skånsomme for både dig og miljøet. Derfor er alle deres shampooer også helt uden sulfat og parabener. Derudover er Maria Nilas shampooer også 100% veganske, hvilket betyder, at de ikke indeholder animalske ingredienser.