Gode råd mod hård mave og forstoppelse

 

forstoppelse

Rigtig mange af den voksne befolkning lider af forstoppelse og hård mave. Faktisk har mere end hver 10. dansker problemer med forstoppelse i en eller anden grad. Forstoppelse, hård mave og oppustethed kan være meget generende og påvirke ens livskvalitet. Derfor kan det også være en god idé at vide, hvad man skal gøre, når man har forstoppelse og hård mave.

For hvad kan man gøre mod hård mave? Det kan du blive meget klogere på herunder, hvor vi giver dig 6 gode råd til, hvordan du afhjælper og behandler hård mave og forstoppelse.

Spis sund kost med højt indhold af fibre

Forstoppelse kan i nogle tilfælde skyldes en mangel på fibre. Derfor er det en god idé at spise en sund kost med et højt indhold af fibre. Spis fuldkornsprodukter som groft brød, grove pasta og ris, kartofler og bulgur, samt morgenmadsprodukter med fuldkorn. Spis desuden masser af grøntsager, nødder, fjerkræ, fisk og frugt. Plantefibre og blandt andet rosiner, svesker, figner og andet tørret frugt hjælper med at sætte gang i maven.

Det er en god idé at spise produkter med et højt fiberindhold til alle dagens måltider. Heraf anbefales det, at du spiser 300 g grøntsager og 300 g frugt om dagen. Fibrene i kosten hjælper med at binde væsken, stimulerer tarmbevægelsen samt øger mængden af gode bakterier i tarmen, hvilket er gavnligt, når man har forstoppelse.

Drik rigeligt med væske

Har du problemer med forstoppelse og hård mave, er det vigtigt at drikke tilstrækkeligt med væske. Drik gerne mindst 1½ liter væske om dagen, da det kan hjælpe mod den hårde mave. I vinterhalvåret kan det være svært at huske at drikke nok væske. Det kan derfor være en hjælp altid at sørge for at have en flaske vand på sig eller drikke et ekstra glas vand til hvert måltid.

Både vand og mælkeprodukter med et lavt fedtindhold er gode drikkevarer, hvis du har hård mave. Du bør dog undgå ikke at drikke mere end 2-3 kopper kaffe om dagen, da for meget kaffe kan give luft i maven og tynd mave. Drikker du meget kaffe eller alkohol hver dag, bør du derfor nedsætte forbruget, hvis du har hård mave og forstoppelse.

Supplér med afføringsmidlermidler-mod-forstoppelse

Kronisk forstoppelse vil i nogle tilfælde kunne afhjælpes gennem en livsstilsændring, Men hvis ikke en ændring af dine spisevaner hjælper på din forstoppelse, eller du lider af akut forstoppelse, kan det være en god idé at benytte afføringsmidler.

Afføringsmidler virker på forskellige måder afhængig af, hvilket produkt du vælger, men kan ofte effektivt hjælpe dig af med din forstoppelse og lindre hård mave.

Dyrk motion og vær fysisk aktiv

Voksne bør bevæge sig i mindst en halv time dagligt. Dette gælder uanset, om du har forstoppelse eller ej. Dog er det særligt nyttigt at dyrke motion, hvis du har hård mave, da bevægelse og motion øger din tarmaktivitet.

Det er derfor en god idé, at du dyrker motion og bevæger dig hver dag, selvom det måske ikke lige er det, du har allermest lyst til, når maven giver problemer. En lang gåtur, stille og roligt løb eller svømning er gode motionsformer, der kan være gavnlige for dig og din mave.

Spis regelmæssig og langsomt

Det er en god idé, når man har forstoppelse at spise regelmæssigt og spise flere små måltider i løbet af dagen. Du kan eventuelt vælge at spise tre store måltider og supplere med små mellemmåltider. Alle dine måltider bør have et højt fiberindhold.

Derudover er det vigtigt, at du giver dig selv tid til at spise og spiser i et stille og roligt tempo. På den måde er det nemmere for kroppen af fordøje maden, og du kan desuden bedre mærke, hvornår du føler dig mæt.

Sørg for gode toiletvaner

Dårlige toiletvaner kan også være en af årsagerne til forstoppelse. Det er derfor vigtigt, at du får indarbejdet nogle gode toiletvaner. Sørg for at du sidder ordentligt på toilettet og giv dig selv tid og ro til at gå på toilettet.

Mange undgår desuden at gå på toilettet, hvis de er på besøg hos nogle, og vælger at holde sig, fordi de synes det er pinligt at gå på toilettet hos andre. Men det er rigtig dumt at holde sig. Derfor: Gå på toilettet, når du skal og behovet og trangen opstår.