Rygning

Disse bivirkninger risikerer du at få ved rygestop

 

 

Når du stopper med at ryge, skal du være klar over, at din krop på alle tænkelige måder vil sende signaler om et behov for tobak i form af abstinenser.
For efter mange års jævnlig tobaksrygning har din krop vænnet sig til den konstante optagelse af nikotin, hvilket har gjort den afhængig.
Men hvad sker der når man stopper med at ryge, og hvilke bivirkninger kan opstå? Det ser vi nærmere på i dette indlæg.

Derfor opstår din rygetrang ved rygestop

Som nævnt ovenover har din krop vænnet sig til en konstant optagelse af nikotin ved rygning, som har gjort den afhængig.
Dette sker, da hjernen udsender nordadrenalin og dopamin ved indtagelse af nikotinen i cigaretterne, som medfører den kraftige rygetrang ved rygestop, fordi at din krop er blevet vant til at få disse stoffer og pludselig mangler dem. Og her opstår trangen til rygning så, – fordi din krop higer efter at få de stoffer, som den er vant til og nu mangler.

De hyppigste bivirkninger og symptomer ved rygestop

Når du stopper med at ryge, vil din krop med det samme skrige efter nikotin, og hos langt størstedelen vil trangen til at ryge være meget stærk.
Denne bivirkning vil oftest kunne mærkes i de første uger efter rygestoppet, og kan være svær at kæmpe imod. Den bedste løsning til at overvinde denne trang er her at dyrke motion, som ofte vil bidrage til en god distrahering.
Ud over den kraftige rygetrang vil mange også opleve søvnproblemer, da kroppen er så påvirket og hungrende efter nikotin, hoste grundet udrensningen af giftstoffer, øget appetit, humørsvingninger, koncentrationsproblemer samt mave- og tandproblemer, da disse jo også har været udsat for utrolig meget røg over længere tid.

Trangen vil langsomt fortage sig

Det er meget individuelt, hvordan kroppen reagerer ved et rygestop, og hvor længe det tager, før man har det godt uden rygningen som en fast del af hverdagen.
Dog er det vigtigt at være klar over, at situationen med bivirkninger og symptomer for langt de fleste vender allerede efter tre til fire uger.
Her vil abstinenserne begynde at aftage i styrke på samme tid med, at tankerne efterhånden vil kredse mindre og mindre om trangen til at ryge.
Du kan dog stadig opleve, at der vil opstå kriser, men disse vil der også være længere og længere imellem.

Bevar motivationen

Når det kommer til rygestop, er det allervigtigste, at du hele tiden tænker og fokuserer på de positive ændringer, som der sker med din krop ved rygestoppet, og ikke på det du mister, som jo faktisk kun er tobakken.
Sørg for at fokusere på røgfriheden som noget du har valgt for dit liv og velbefindende og hold desuden hele tiden fast i de planer, som du har lagt for at klare dit rygestop.
Vær på samme tid også forberedt på hvad du skal gøre, når rygetrangen melder sig, for hele tiden at have kontrol over et område af dit liv som tidligere var styret af afhængighed.
For er det ikke bare en fed følelse, og en personlig sejr selv at kunne bestemme over rygetrangen?