Får du fibre nok? Husk at få andet end burger og shakes

 

Husk at spise grøntsagerNår du lægger en kostplan, er det en god idé at tænke fibre ind i ligningen. Og nej, vi ved godt, du sandsynligvis ikke har en stor forkromet kostplan, men du er selv ansvarlig for det, du spiser, så vi lader som om, du har tænkt over det.

Det kan være fristende at leve af burgere, pizza og chinabox’e fra supermarkedets frostafdeling, fordi det er let, og det smager forbandet godt (når det er lavet ordentligt). Der kan dog vær én pris at betale i den anden ende, fordi pizza og burger som regel ikke dækker alle de behov, ens krop har.

Et af problemerne er med at få fibre nok i kosten, og det kan være noget så irriterende ikke at få fibre nok. Det er ikke garanteret, at man får utrolig ondt i maven eller noget i den stil, men langvarig mangel på fibre i ens hverdag er ikke godt for maven. Derfor skal du tænke over, hvad du spiser, og du skal tænke fibre ind i kostplanen.

Husk de grove grøntsager

Spis grove grøntsager

Godt, selvom det måske ikke er alles yndlingsspise, så skal der nogle gange nogle grove grøntsager til. Det siger eksempelvis sundhed.dk selv, og det er sådan noget som gulerødder og broccoli, som er gode i denne henseende som grove grøntsager med fibre.

Måske kan man finde nogle gulerødder og lignende i en chinabox, men de mister noget, når de bliver kogt og stegt, og det er sjældent, der er broccoli i en burger. Husk at få spist nogle grøntsager, som ikke er blevet tilberedt til ukendelighed – selvom tilberedte grøntsager er bedre end ingen grøntsager!

Ud over grøntsagerne kan man vælge fuldkornsprodukter, når man eksempelvis køber brød og pasta, og så er havregryn også en god kilde til fibre. Det kan man jo starte dagen med, så man får lagt en god bund.

Man kan også snyde lidt og tage sådan noget som HUSK, som er et produkt, der giver dig mange fibre. HUSK er lavet på nogle særlige skaller fra en bestemt indisk plante og skallerne fra dens frø, og de giver dig en masse fibre, som maven kan arbejde med.

Holder maven normal

Måske er du nysgerrig på, hvad det egentlig er, disse fibre gør så godt for. Kort fortalt sørger de blandt andet for, at når du skal af med maden igen, efter den har været igennem fordøjelsessystemet, så går det hele glat.

Fibrene virker nemlig ved at suge væske fra det, der kører gennem tarmene, så afføringen ikke er så tynd, og samtidig bliver fibrene til en slags gel, når de suger væske. Det betyder, at hvis man har lidt hård mave, så glider det hele lidt lettere, fordi det er smurt med den gel, som fibrene er blevet til.

Der er altså en masse gode grunde til at spise fibre nok i maden, og det giver altså også god mening at tænke over det, man spiser. Selvom burgerne trækker, er det altså godt en gang imellem at kaste sig over noget grønt.