Dette skal du vide, inden du køber andelsbolig
En andelsbolig kan være et godt alternativ til en ejerbolig, hvis pengene ikke rækker til en sådan. Andelsboligerne er nemlig ofte billigere end ejerboliger – i hvert fald i starten. For der er en række ting, som man skal have i baghovedet, når man køber andelsbolig, der kan have indflydelse på, om det er en god investering.
Kort sagt handler det om, at dine udgifter kan være afhængige af andre menneskers beslutninger, når du vælger en andelsbolig fremfor en ejerbolig. Køber du dit eget hus eller din egen lejlighed, er det helt op til dig, hvad der sker med boligen. Derfor har du også et rimelig klart billede af, hvad det kommer til at koste dig. Du er med andre ord i fuld kontrol.
Sådan er det ikke, hvis du i stedet køber en andelsbolig. Her bliver du medlem af en andelsboligforening, hvor de store beslutninger foretages i foreningen. Der kan altså være nogle tiltag, som du er modstander af, men som flertallet i foreninger stemmer for. Og så er der reelt ikke meget du kan gøre, andet end at bide i det sure æble eller flytte.
De faste udgifter kan hurtigt stige
Inden du bliver ejer af en andelsboligforening, er der en række ting, du skal have styr på. En boligforening vil typisk have et lån, de har taget i forbindelse med købet af ejendommen. De penge skal naturligvis betales tilbage, og den udgift skal du være med til at betale.
Derfor er det i første omgang godt at gøre sig klart, hvordan foreningens økonomi ser ud, og hvad der skyldes i foreningen. Derudover kommer der nogle månedlige udgifter til eksempelvis vicevært, udgifter til foreningens revisor, fælles vaskekælder samt det forbrug, som foreningen har.
Hvis du er medlem af en ældre andelsboligforening, er det sandsynligt, at dine månedlige udgifter kan holdes ret lave, fordi det meste at lånet allerede er tilbagebetalt. Og selvom dette på overfladen kan virke til at være en behagelig nyhed, så kan der være andre udgifter, du skal være opmærksom på, når ejendommen er af ældre dato.
Fremtiden kan være usikker
En af de ting, der ikke nødvendigvis fremgår af regnskaberne, er de fremtidige udgifter, som foreningen har planlagt. I nogle boligforeninger kan det skyldes, at foreningen ikke har nogle planlagte udgifter og at der derfor endnu ikke er sat penge til side. Hvis dette er tilfældet, skal du være påpasselig – særligt hvis du er ved at købe dig en i en ældre boligforening.
Alle ejendomme vil med tiden forfalde, hvis de ikke bliver vedligeholdt. Derfor vil bestyrelserne i de sunde andelsboligforeninger også have overvejet, hvad der skal gøres fremadrettet. Da en andelsboligforening typisk består af en eller flere store ejendomme, kan det være en fordel, hvis man har en vedligeholdelsesplan i sin andelsboligforening.
På den måde har man et overblik over, hvilken stand ejendommen er I på nuværende tidspunkt, samt hvad der fremadrettet skal gøres ved ejendommen. Dermed kan foreningen planlægge flere år frem og sprede udgifterne ud over et længere stykke tid, så de månedlige udgifter holdes lave. Derudover undgår foreningen, at der kommer uforudsete udgifter til vedligehold, der kan betyde pludselige stigninger i de månedlige udgifter.
Der kan altså være god mening i at spørge ind til fremtidige udgifter, inden du sætter din underskrift. På den måde er du indstillet på, hvis dine udgifter skulle stige.