Det skal du vide om reglerne for at arve

 

Arveregler

Selvom det ikke er en rar tanke, så er det sikkert og vist, at vi alle skal herfra en dag. Og næsten ligeså sikkert er det, at det er umuligt at spå om, hvor mange sandkorn, der er tilbage i vores timeglas. Derfor kan der være god grund til at have gjort sig nogle tanker om, hvad der skal ske med dine ejendele og værdier, når du ikke længere er.

Særligt i tilfælde med uventede dødsfald sker det, at de efterladte ender i store uenigheder og diskussioner om den efterladtes værdier. Derfor kan det være en rigtig god ide at have gjort sig nogle tanker, mens man stadig selv har råderetten over sine ting. På den måde undgår arvingerne at skulle diskutere frem og tilbage, samtidig med at du sikrer, at de ting, der har værdi for dig, havner i de rigtige hænder.

Derudover kan det tage toppen af konflikten, fordi det er dig, der har besluttet, hvordan tingene skal fordeles. Der er med andre ord ikke nogen mulighed for at ændrer i din beslutning, når du er gået bort, og derfor vil det være spildte kræfter for de efterladte at strides om.

Et testamente giver kontrol

Den mest effektive og almindelige måde at sørge for, at dine værdier og ejendele ender de rigtige steder, er at skrive et testamente. Heri kan du vælge at skrive meget detaljeret, hvem der skal arve hvad. Så uanset om det er genstande af høj økonomisk værdi eller blot nogle genstande, der har betydning for dig, er du sikker på, at de havner i de rigtige hænder.

Selvom mange nok ikke tænker over at lave et testamente, mens de er raske og unge, så kan det faktisk være en god ide. Særligt hvis man ejer større værdier. For ingen ved, hvad dagen bringer. Uheld eller akut sygdom kan ramme ud af den blå luft, og så kan det være for sent.

Selvom det er muligt at lave et testamente meget akut, så er det klogt at have gjort sig nogle tanker før de sidste udåndinger. På den måde er du sikret, at du får tænkt på det hele, samtidig med at du ikke er presset af, at det hele skal gå frygteligt hurtigt. Derudover giver det mulighed for at have en advokat med ind over processen, for at sikrer, at alt er gjort rigtig. Over hele landet findes advokater, der kan hjælpe med testamenter. Så uanset om du leder efter en advokat i Hadsten, Hillerød eller Horsens så er der hjælp at hente.

Sådan er reglerne, hvis du ikke laver testamente

Arvinger

Skulle du ende i den situationer, at du ikke får lavet et testamente inden din død, så træder arveloven i kraft. Det betyder, at dine ejendele og værdier vil blive delt efter følgende principper:

  • Din børn arver. Hvis du har et barn, som er afgået ved døden, vil vedkommendes børn tager pladsen i arverækken fra deres forældre.
  • Såfremt du ingen børn eller børnebørn har, vil dine forældre arve. Hvis dine forældre er døde arver dine søskende, og hvis de er døde, deres børn (dine niecer og nevøer).
  • Hvis du ikke har noget af overstående familie tilbage vil dine bedsteforældre arve. Såfremt de er døde, vil deres børn være først i arverækken.
  • Såfremt der ikke findes nogle arvinger ud fra overstående regler, vil din arv gå over til Staten.

Hvis du tænker, at denne fordeling er fin for dig, så behøver du ikke lave et testamente. Men ligeså snart at du ønsker specifikke værdier eller genstande skal tilfalde bestemte personer, er det en god ide at lave et testamente. Så er der helt styr på tingene.