Disse 6 sygdomme giver dig ondt i halsen

 

mand med ondt i halsenOndt i halsen kommer ofte på de værste tidspunkter, som eks., hvis du skal deltage i en større begivenhed eller lign.

Oftest er ondt i halsen et symptom på forkølelse eller almindelig influenza, men nogle gange kan det ske, at ondt i halsen fører til andre og mere alvorlige sygdomme, som eks. skarlagensfeber eller kræft. De mange symptomer kan indimellem være svære at skelne fra hinanden, og derfor kan du nedenfor blive klogere på, præcist hvilke sygdomme som har ondt i halsen som et symptom.

Halsbetændelse

En halsbetændelse kommer typisk af en almindelig forkølelse. Her vil du ofte have ondt i halsen, smerter, når du synker og ofte også løbende næse. Halsbetændelse som forårsages af et forkølelsesvirus kræver ikke behandling. Har du derimod halsbetændelse af en bakterie, vil du opleve høj feber og meget ondt i halsen. Har du halsbetændelse, som skyldes en bakterie i halsen, kræver det behandling med antibiotika.

Streptokokbetændelse

Indimellem kan ondt i halsen skyldes en streptokokinfektion. Her er du smittet med bakterien streptokok, og du vil have gener og symptomer som feber og synkebesvær. Lægen vil kunne se, om du har pletter på mandlerne, som er et typisk tegn på denne sygdom.

Skarlagensfeber

Har du skarlagensfeber, har du, ligesom med en streptokokbetændelse, en infektion med streptokokker i halsen. Skarlagensfeber giver dig et udslæt på kroppen, som bl.a. forekommer i ansigtet. Udover at få udslæt vil du også få hævede mandler. Både skarlagensfeber og streptokokbetændelse kræver behandling.

Kyssesyge – monukleose

Kyssesyge er en sygdom, der angriber hals og svælg. Her vil du typisk opleve symptomer i form af hævede mandler og lymfeknuder på halsen. Denne sygdom kan tage lang tid at komme over, og kan i nogle tilfælde kræve behandling.

Halsbyld

Det lyder voldsomt at få en halsbyld, men denne sygdom er en infektion i mandlerne. Får du en halsbyld, vil denne typisk komme efter en normal halsbetændelse. Ved en halsbyld får du feber og problemer med at synke. Samtidig vil du også opleve at få problemer med åbning af munden. Sygdommen kræver behandling fra lægen, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på de forskellige symptomer.

Kræft

Selvom ondt i halsen i sjældne tilfælde viser sig at være kræft, er den alligevel med på listen. Kræft ses oftere hos folk, der ryger. Har du ondt i halsen og du ikke tror, det skyldes anden sygdom, kan det være en god idé at få lægen til at undersøge dig for strubekræft. Denne kræft giver både ondt i halsen og hæs stemme samt problemer med vejrtrækning.

Gå nu til lægen

mand ved lægenDet er de færreste mænd, der går til lægen, blot de er bekymrede. Mænd ser ofte først lægen, når de kan mærke, at der er noget helt galt, og i mange tilfælde kommer de for sent. Derfor skal du være opmærksom på, hvor længe du har haft ondt i halsen, og gå til lægen, hvis du har mistanke om, at det kan være andet end en forkølelse eller influenza. På den måde kan du sikre dig, og måske udelukke, de mere alvorlige sygdomme som eks. kræft.