5 årsager til at din computer er langsom, og hvordan du løser det

 

Langsom computer

Er din computer lang tid om at starte op, eller kører den generelt bare langsomt? Rigtig mange oplever jævnligt problemer med, at computeren er langsom. En langsom computer kan dog være rigtig irriterende – særligt hvis der er noget på computeren, som man skal have fat i hurtigt.

Bruger du din computer i arbejdssammenhæng, er det især også vigtigt, at computeren fungerer optimalt, da en langsom computer kan være ødelæggende for dit arbejdsflow og gøre dit arbejde mindre effektivt. Det er derfor vigtigt med en computer, der fungerer optimalt, uanset om man skal bruge computeren i arbejdssammenhæng eller i fritiden.

Der kan dog være mange grunde til, at computeren arbejder langsomt. Herunder giver vi dig en liste over nogle af de mest almindelige årsager til en langsom computer.

5 grunde til at computeren er langsom

Der kan som nævnt være rigtig mange årsager til, at computeren kører langsomt. Her har vi samlet 5 mulige årsager, der kan forklare, hvorfor din computer er langsom. Derudover giver vi dig gode råd til, hvordan du løser dem. Nogle af løsningerne kan du selv klare, mens andre kræver computer reparation hos en fagmand.

Computeren har været tændt for længe

En af årsagerne til, at din computer er langsom, kan være, hvis den har været tændt for længe. Nogle klapper blot computeren sammen, når de er færdige med at bruge den, og åbner den op igen næste dag, og sådan fortsætter det.

Hvis computeren ikke har været slukket i en længere periode, kan det dog gå ud over computerens hastighed. Det skyldes, at der vil være nye opdateringer til programmer, som er blevet installeret, uden at computeren har været genstartet i mellemtiden, som kan gøre computeren langsommere. Derudover kan der være programmer, der bruger computerens hukommelse, som også kan gøre computeren langsom.

En løsning på dette problem kan være at genstarte computeren. Dette vil kunne være med til at gøre computeren hurtigere. Husk desuden at slukke computeren jævnligt. Den bør ikke stå tændt i mere end tre dage.

Der er ikke tilstrækkeligt med ledig plads på harddisken

Computerens harddisk bruges til at gemme forskellige filer på, såsom dokumenter, billeder og programmer. Er harddisken på computeren ved at være fyldt, kan det gå ud over computerens hastighed og få computeren til at køre langsommere.

Det er derfor vigtigt at sørge for, at du har tilstrækkeligt med plads på harddisken. Det kan du gøre ved at slette midlertidige filer og andre filer, dokumenter og billeder, som du ikke længere behøver. Du kan eventuelt flytte dem over på en ekstern harddisk.

Derudover kan det være en god idé at fjerne nogle af de programmer, du ikke længere bruger, da det også kan være med til at frigøre noget plads på harddisken.

Din computer er ramt af en computervirus

Computervirus

En meget almindelig årsag til, at computeren er langsom, er, at den er blevet inficeret med en computervirus. En computervirus er programmeret til at gøre skade på computeren eller til at stjæle dine data eller personlige informationer såsom dine koder eller betalingsoplysninger.

For at fjerne computervirussen skal du scanne computeren efter virus ved at bruge dit antivirusprogram. Har du ikke et antivirusprogram, kan det være nødvendigt at få hjælp af en fagmand til at fjerne computervirussen.

Når fagmanden eller dit antivirusprogram har fjernet virussen, skulle din computer gerne fungere optimalt igen. Har du ikke installeret et antivirusprogram, er det vigtigt at gøre det efterfølgende, så du undgår at din computer bliver inficeret igen.

Der er for mange programmer kørende

Ofte vil der på computeren være programmer, som automatisk kører i baggrunden, uden at du aktivt har åbnet dem, og uden at du måske er opmærksom på, at de kører. Disse programmer kan optage flere af computerens ressourcer og dermed gøre din computer langsom.

For at gøre computeren hurtigere igen, er det en god idé at lukke de programmer, som du ikke bruger. Dette kan du gøre ved at fjerne dem i joblisten.

Harddisken på computeren er for langsom

Hvis harddisken på computeren er langsom, kan det gå ud over programmerne, som så også vil arbejde langsommere. De gamle HDD-harddiske fungerer ved, at skiverne drejer rundt mange gange i minuttet, og med tiden vil de derfor blive slidte og langsomme.

Hvis din computers harddisk er gammel, er det derfor også et spørgsmål om tid, før den bryder sammen. Det kan derfor være nødvendigt at skifte den ud. Hvis du gerne vil have din computer til at arbejde hurtigere, kan det være en god idé at skifte den ud med en nyere SSD-harddisk. Denne er nemlig hurtigere og vil også få dine programmer til at arbejde hurtigere.

Husk at tage backup og gemme alle dine vigtige dokumenter, billeder og lignende, inden du skifter harddisken.

Få hjælp til at diagnosticere fejlen på din computer

Ovenstående er selvfølgelig blot et lille udpluk af de mange årsager der kan være til, at din computer kører langsomt. Nogle andre årsager kan for eksempel også være, at der er en fejl på hardwaren, at hardwaren er slidt og gammel, eller at computeren er blevet overophedet.

Er du i tvivl om, hvad der er årsagen til, at din computer er langsom, kan det være en god idé at tage computeren forbi en computer reparatør. Her vil du kunne få hjælp til at diagnosticere fejlen, og få af vide, hvad der skal til for at løse problemet. Er problemet ikke lige til at løse, kan du hos en reparatør også få hjælp til computer reparation, så din computer kan fungere optimalt igen.