4 gode råd til at slippe af med hosten

 

mand der hosterVores kroppe er indrettet så smart, at når der er noget, der generer vores luftveje, vil vi forsøge at få det væk ved at hoste.

Men at hoste kan i sig selv også være ganske generende, særligt hvis du hoster meget/ofte eller har hostet i en længere periode. Hoste kan skyldes mange ting, som eks. virus eller infektion eller blot fremmedlegemer i halsen.

I denne artikel vil vi give dig gode råd til at slippe af med din hoste, hvis den skyldes en virus eller infektion.

Er din hoste tør eller med slim?

Det lyder måske ulækkert, men der er generelt to forskellige typer af hoste. En tør hoste og hoste med slim. En tør hoste kendetegnes ved, at du har noget ”kriller” i halsen, eller at det klør i halsen. Denne type hoste bliver ofte forværret, når du sover og kan generelt være meget irriterende, da du ikke kan hoste noget op, og dermed komme af med hosten og det, der generer.

Har du slimet hoste, så hoster du det slim op, som dine lunger har produceret. Når du hoster slimen op, vil du ofte hurtigere kunne slippe af med din hoste. Nedenfor finder du gode råd til, hvordan du slipper af med din hoste, uanset om det er en den ene eller anden slags.

Dampbad med æteriske olier

Du kender måske allerede til dampbad, hvis du er forkølet, men det virker også, hvis du hoster. Her skal du fylde en balje med kogende vand og dryppe et par dråber af din yndlings æteriske olie i. Gerne med duft af mynte eller eukalyptus. Læn dig henover baljen med et viskestykke over hovedet, og indånd herefter dampen fra baljen. Dette er med til at løsne op i halsen, så den beroliges.

Drik både varme og kolde drikke

Er du forkølet, eller hoster du, er det ofte dejligt med en varm kop te eller kakao. De varme drikke kan føles behagelige for din hals, som måske er øm efter alt din hoste. Men du bør også overveje kolde drikke. Et iskoldt glas vand kan også lindre din hals, så du ikke generes så meget af din hoste.

Undgå rygning, hvis du har hoste

Der er i det hele taget ikke ret meget, som rygning er godt for. Hoster du, så er rygning faktisk rigtig skidt for dig, da det kan være med til at irritere luftvejene unødvendigt, hvilket kan få dig til at hoste endnu mere og i endnu længere tid end normalt. Er du ryger, bør du derfor stoppe, så din hals kan få fred. Du bør også undgå passiv rygning, da dette også kan genere luftvejene.

Hostestillende midler

hostestillende medicinEr din hoste meget slem, kan du forsøge dig frem med hostestillende midler. Lider du af tør hoste, kan en hostesaft beregnet mod tør hoste hjælpe dig til at berolige halsen. Tag det gerne inden sengetid, så du undgår at få ødelagt din nattesøvn pga. hosten.

Har du en slimet hoste, er der flere forskellige midler, du kan prøve. Der findes bl.a. brusetabletter og flydende hostemidler samt dråber mod hoste med slim. Prøv dig frem og se, hvad der virker for dig.

Søg læge ved vedvarende hoste

Er der ingen af disse ovenstående råd, som virker på din hoste? Eller har du hostet i længere tid? Så skal du sørge for at blive tjekket hos din læge, så du er sikker på, der ikke er noget andet, og mere alvorligt, galt. Har du hostet i mere end 2 uger, er det tid til at tage forbi lægen.