3 ting der booster din energiregning
Der er ikke noget værre end at bruge unødvendige penge. Høje energiomkostninger er både surt for pengepungen og miljøet. For at opnå besparelser på sin energiregning er det en fordel at vide hvilke ting i huset, man skal være opmærksomme på. Der findes nemlig løsninger på de unødvendige energiomkostninger, men det kræver, at man ved hvor problemet er. Hvis de energislugende elementer bliver udbedret, er det nemlig en god investering i fremtiden, da man forholdsvis hurtigt vil kunne mærke betydelige besparelser på sine energiomkostninger.
I artiklen her får du 3 ting, du skal tjekke, hvis du ønsker at gøre dit hjem mere bæredygtigt og opnå besparelser på de dyre energiregninger.
Start på badeværelset
Hvis dit toilet løber, skal alarmklokkerne ringe. Et toilet der løber meget, bruger nemlig unødvendigt vand, som kan give omkostninger for tusindvis af kroner om måneden.
Hvis dit toilet er gammelt, skal du være ekstra opmærksom. I ældre toiletter kan mekanismen i cisternen kalke til, hvilket får ventilen til konstant at være åben. Det medfører, at vandet bliver ved med at løbe, og kan derfor være skyld i en forhøjet regning.
Sprængte vandrør er ikke til at se
Nogle sprængte vandrør vil være til at opdage med det samme, men hvis vandrøret der springer, er placeret et uheldigt sted, kan det være svært at vide. Hvis vandrøret under kældergulvet springer, vil det først kunne ses, når gulvet begynder at blive fugtigt, og så er skaden sket. Det er derfor vigtigt, at du løbende tjekker, om der er nogle vandrør i huset, der er sprunget. Det kan man gøre ved at slukke for alt vand i huset, og derefter aflæse vandmåleren. Hvis måleren tæller videre, er der højest sandsynligt en utæthed i huset.
Utætheder eller sprungne vandrør sker ofte som følge af en fejlagtig konstruktion i form af eksempelvis en forkert kombination af de anvendte materialer. Udover forkerte konstruktioner kan utætheder i rørene også skyldes ældning, frost eller ombygning.
Man kan forebygge utætheder ved at være opmærksom på tegnene, som blandt andet kan være:
- Afskalning ad maling
- Fugtpletter og større fugtophobninger
- Pludselig høj vandregning
En affugter er dyr i drift
For at sikre sig et godt indeklima uden for høj luftfugtighed er der mange, der investerer i en affugter til fugtige rum – det kan dog blive en dyr fornøjelse.
Hvis affugteren er i drift hele tiden, kan den koste op til 900 kroner om måneden. En affugter er uden tvivl et godt værktøj til at forhindre fugt og skimmelsvamp i kælderen og andre rum, der har tendens til at være fugtige, men der findes altså også andre måder at mindske luftfugtigheden på.
Man kan etablere radiatorer i kælderen, som kan være behjælpelige med at holde rummet på en bestemt temperatur for at undgå fugten. Derudover er det også vigtigt at sikre sig et godt indeklima – også uden affugteren. Det kan man gøre ved koncentreret udluftning ved hjælp af for eksempel en fugtstyret ventilator.
Det er surt at skulle punge op med mere end nødvendigt til diverse energiomkostninger. Derfor kan det godt betale sig at gå sit hus grundigt efter for at finde ud af, om der er nogle småreparationer, man kan foretage sig. På den måde kan man opnå besparelser på sigt, der virkelig er til at mærke.