Typehuse og byggegrunde

Typehuse og byggegrunde kan være den billigste vej til drømmehuset

 

Har man særlige ønsker til sin bolig, kan typehuse være vejen frem. Det lyder måske mærkeligt, for typehuse er jo en standardløsning, men man skal huske på, at der som regel er massevis af muligheder for at tilpasse huset efter ens ønsker.

Kan man så finde en ledig byggegrund, kan denne kombination være den billigste vej til lige præcis det hus, man gerne vil have. Som med alle andre ting i livet, kan man ende med at måtte gå på kompromis med nogle ting, men sådan vil det altid være, og man kan få meget for pengene med denne kombination.

Typehusene giver nemlig fordelene ved standardisering af arbejdsmetoder, materialer og den slags, og byggegrundene kan man nogle steder finde meget billigt. Her kan ejendomsmægleren hjælpe med at finde den rette grund, hvis man overvejer at bygge selv.

Hold omkostningerne nede

Som enhver ejendomsmægler vil slå ned på, når man kigger på et helt nyt hus, så er det værd at bemærke, at med moderne huse, er der ikke de samme omkostninger, som ældre huse har. Særligt når det kommer til energiforbruget.

Hvor ældre huse ofte ikke er lige så tætte, så varmen siver ud af huset, er moderne huse bygget til at holde på varmen. Derudover er der mange forskellige små tiltag, som kan gøre husene tæt på vedligeholdelsesfri, hvis man vælger det.

Det betyder, at man kan holde mere snor i sine faste udgifter i forbindelse med huset, og det giver måske lidt mere luft i økonomien til at vælge et bestemt køkken, få carport til huset eller noget helt tredje.

Omkostningerne og evnen til at betale dem er selvfølgelig noget af det, banken kigger på, når det skal besluttes, om man må låne pengene til et hus. Så er det godt at kunne sige, at der ikke er så mange af dem, så der er mere plads til at betale bankens penge tilbage.

Svingende priser

Priser på grunde svinger meget

Hvor prisen på et typehus ligger nogenlunde fast, hvis man ser bort fra de allervildeste tilvalg, svinger det noget mere med prisen på den grund, man gerne vil bygge på. Størrelsen siger noget, men det gør beliggenheden så sandelig også.

Ifølge Boligsiden kan man lige nu finde byggegrunde helt ned fra 1 kroner i Gram øst for Ribe, mens den dyreste byggegrund lige nu er på svimlende 22,9 millioner kroner i Vedbæk nord for København.

Det er måske særligt på beliggenheden, man kan blive nødt til at gå på kompromis, fordi nogle steder er det svært at finde steder, der ikke er bygget på endnu. Eksempelvis er København og Aarhus godt bebygget i forvejen, så det er svært at finde plads til nye huse.

Her vil man være nødsaget til at kigge længere ud mod udkanten af byerne eller til forstæder uden for. Til gengæld kan der så være rigtig mange penge at spare, hvis man vælger at tage lidt længere væk fra byerne – eksempelvis vil ejendomsmægleren i Auning nok sige, at hvis man køber en grund der i stedet for inde i Randers, er der også råd til den fede bil, der skal transportere en frem og tilbage.