Skærmafhængighed – Derfor skal du lægge telefonen

 

mobilafhaengighed

Alting er efterhånden blevet digitaliseret, og vi bruger størstedelen af vores dag foran digitale apparater. Om dagen bruger vi tiden på arbejdet foran computeren, og når vi kommer hjem og burde slappe af, bruger vi tiden med at tjekke arbejdsmailen og de sociale medier for at holde os opdateret.

Det er efterhånden de færreste, der kan lægge telefonen eller tabletten fra sig, når de kommer hjem efter en lang arbejdsdag. Det er nemlig så nemt lige at række ud efter telefonen eller tabletten.

Men faktisk bør du løsrive dig fra skærmen, og bruge tiden på andre ting, hvis du vil undgå stress og mistrivsel.

Kan man tale om skærmafhængighed?

Fordi alt bliver mere og mere digitalt, og alt foregår på skærmen, kan man fristes til at sige, at der er tale om skærmafhængighed. Skærmafhængighed betyder kort sagt, at vi er afhængige af vores skærme, og har svært ved at lægge dem fra os – også selvom vi måske reelt set ikke har brug for dem i netop det øjeblik.

Man kan dog diskutere, hvorvidt skærmafhængighed eller teknologiafhængighed egentlig er en reel ting eller et reelt problem, og der findes da også utallige meninger om dette.

Men uanset, om der er tale af en skærmafhængighed, er der i hvert fald mange, der føler sig afhængige af deres telefoner og andre skærme i hverdagen. Du er måske selv en af dem?

Vi har adgang til alt gennem de små minicomputere, og med dem er der derfor også mange, der tager arbejdet med hjem og tjekker arbejdsmailen, selv når de har fri.

laesning-uden-mobil

Løsriv dig fra skærmen

En af de største konsekvenser ved den såkaldte skærmafhængighed er, at det kan føre til stress. Antallet af stressrelaterede sygdomme er steget voldsomt de seneste ti år, og derfor bør vi nok overveje, om ikke det skyldes, at vi har lidt for travlt med at holde os opdateret gennem den mobile skærm.

En måde du kan forhindre stress i din hverdag på, er derfor ved at løsrive dig fra telefonen og lægge skærmene væk.

I stedet kan du bruge tiden på at læse en god bog. I en travl hverdag kan læsning nemlig være med til at sænke dit stressniveau. Når man læser, kobler man 100 % af, og det er derfor en god måde at slappe af på.

Måske har du fra tid til anden forsøgt dig med en lydbog. Det gode – og det dårlige – ved lydbøger er dog, at du kan høre dem, selvom du er på farten. Det betyder, at du ikke behøver at sidde ned og læse, og derfor får du heller ikke koblet ordentligt af efter en stresset dag på jobbet, som hvis du læste en fysisk bog.

Kobl af med en god bog eller et magasin

Er du ikke så meget til at læse bøger, eller kan du bare ikke holde opmærksomheden i længere tid, når du læser, kan du i stedet læse et magasin.

Et magasin kan være en god kilde til både afstresning og afkobling, hvis du læser om noget, der interessere dig, og som du kan fordybe dig. Det er samtidig også en god måde at få lidt mere læsning ind i din hverdag på, hvis du ikke er så meget til bøger, og så kan du samtidig springe lidt til og fra, som det passer dig.

Der findes generelt rigtigt mange magasiner, der berører forskellige emner – ja du sidder endda selv og læser i et lige nu. Men, hvis du skal have øjnene lidt væk fra skærmen, kan du i stedet for online magasiner, vælge at modtage magasinpost. Magasinpost er fysiske magasiner, som du modtager med posten. Med magasinpost kan du altså få leveret dit yndlingsblad lige til døren.

Det giver dig godt med læsestof og underholdning til en hektisk hverdag samtidig med at du kan gå og glæde dig til, at dit magasin kommer ind ad brevsprækken.