Sådan undgår du golfskader

 

forebyg dine skader herSelvom golf virker som en fredelig sport, der blot omhandler dresscode, handicap, etikette og DGU-kort er der faktisk mange andre aspekter i spillet. Golf er en fysisk sport, og mange golfspillere døjer med skavanker i form af såkaldt golfalbue, tennisalbue eller hold i ryggen. Der findes forskellige tiltag, man kan gøre for at forebygge skader, men også behandlingsmuligheder hvis skaden først er sket.

Hvorfor bliver man skadet?

undgaa skader saadan herGolfskader skyldes først og fremmest overbelastning, slag der uventet rammer underlaget, dårlig teknik eller manglende opvarmning.
Ligegyldigt hvilken form for fysisk aktivitet man laver, skal man altid huske at varme op. Når man varmer op stiger temperaturen i musklerne, hvilket gør de energigivende processer hurtigere, øger enzymaktiviteten og udvider blodkarrene, og dermed føres der mere blod og ilt til musklerne. På den måde øges transporten af ilt og næringsstoffer ind i muskelcellerne, og musklerne kan arbejde mere effektivt.

Hvis man ikke varmer op, før man går i gang med en runde golf, bruges musklernes energilagre hurtigere, end blodet kan tilføre nyt, og der opstår derved en slags iltgæld og syreophobning.
Derudover er vores led kolde og tørre, når vi ikke er opvarmet. Når leddene er varme, producerer de ledvæske, som smører leddene.

Derudover påvirker opvarmningen også din krops sener, rygsøjle, hjerte, blod og hjerne, og ruster dig til at være mere fysisk og dyrke motion. Når man spiller golf, benytter man måske muskler og led, man ikke bruger i dagligdagen, og hvis de ikke er varme, kan det medføre ømhed og golfskader.

Behandling og forebyggelse

forebyg skaderneDet bedste man kan gøre ved de typiske golfskader, er at holde sig i ro. Hvile er godt for kroppen, specielt hvis den er øm og overanstrenget. Hvis man ikke har mulighed for hvile, eller bare gerne vil forsætte med at spille golf på trods af skaderne, er laserbehandling et godt alternativ. Laseren trænger dybt ind i vævet, og bliver omdannet til energi. På den måde hjælper laserbehandlingen kroniske skader med at hele. Udover at lindrer smerte, har laserbehandlinger også andre virkninger som eksempelvis mobilisering af immunforsvaret. Derudover kan man også benytte akupunktur eller chokbølgeterapi.

Før det kommer så vidt kan man dog gøre nogle tiltag for at forebygge skaderne:

  • Korrekt opvarmning
  • Styrketræning
  • Konditionstræning
  • Korrekt teknik
  • Søg hjælp ved begyndende smerter

Der er altså andet i sporten end etikette og DGU-kort – man skal være opmærksom på sig selv og passe på sin krop. Man skal altid sørge for, at kroppen er klar til at spille, og huske at mærke efter om det gør ondt. Hvis skaden sker er der rig mulighed for alternative behandlinger, så man stadig kan spille golf. Man skal dog erkende, at der også skal anden træning til end det at spille golf, i hvert fald hvis man vil forhindre skader og ømhed efter hver eneste tur på golfbanen.