Når du skylder penge, kan dit lån blive til en vare

 

Laane penge

Når man låner penge hos eksempelvis en bank, kan dit lån blive en vare. Bankerne kan handle med dit lån, og det betyder, at du kan komme til at betale dine penge tilbage til en anden, end du rent faktisk har lånt pengene af.

Det gælder også, hvis du har været så uheldig, at du af den ene eller den anden grund ikke kan betale lånet, og det er røget til inkasso.

For banker og andre interesserede er et lån en vare, man kan sælge, ligesom hvis det var en liter mælk. Det betyder måske ikke så meget i praksis, men hvis man har valgt at låne et bestemt sted af en bestemt grund, kan man få sig en ærgerlig overraskelse.

Typisk andre banker, men også inkassovirksomheder

Når der bliver solgt lån, sker det oftest mellem banker eller lignende, fordi de trods alt er vant til at vant til at arbejde med penge, der er inden for eller uden for deres kontrol. Det er jo sådan set naturligt nok.

Nogle gange kan det dog også være handler med inkassovirksomheder. Det vil dog typisk være lån, der er gået til inkasso i forvejen, for der ligger inkassovirksomhedens kompetencer i forvejen, så der er en naturlig interesse i at få så meget som muligt ud af lånene.

Der findes også advokater, der assisterer med inkasso, men disse vil typisk ikke opkøbe lån.

Fidusen for inkassovirksomhederne – og andre der opkøber lån – er en formodning om en større tilbagebetaling, end man betaler for lånet. Man kan så at sige tro, at man kan få flere penge ud af lånet, end sælgeren af lånet kan.

Inkassovirksomhederne kan deres kram

Inkasso i balance

Lad os tage et eksempel for at illustrere, hvad et inkassofirma kan få ud af at købe lån, der er gået til inkasso. Det drejer sig nemlig om ressourcer og evner til at inddrive gæld.

En mand låner 100.000 kroner i sin bank, men kan ikke betale sine afdrag. Vi ser lige i eksemplet bort fra gebyrer og den slags for at holde regnestykket simpelt. Det bliver klart, at han ikke kan betale de penge tilbage, som banken gerne vil. Måske er hans virksomhed gået konkurs eller noget i den stil.

Banken kan så selv inddrive pengene, eller de kan betale en advokat eller et inkassofirma for at gøre det. I stedet for at få 0 kroner, kan inkassoeksperterne få 70.000 tilbage. Lad os sige, det koster 10.000 kroner til inkassofirmaet, så banken får reelt 60.000 kroner tilbage på det lån, og inkassofirmaet får 10.000.

Hvis inkassofirmaet køber lånet for 50.000 af banken, skal banken ikke bruge tid på at holde styr på lånet, de får flere likvider i kassen, fordi det ikke kommer som afdrag, men som en enkeltbetaling de kan investere og tjene på, og inkassofirmaet får et overskud på 20.000 kronet på lånet. Alle er glade.

De tal kan selvfølgelig skubbes op og ned, og så er der alt det med gebyrer og det hele, men det er i grove træk incitamentet for at købe lån, der er gået til inkasso.