Der kan være to grunde til, at du oplever hårtab

 

Hårtab

For langt de fleste mænd er det ikke sjovt at tabe håret. Mange bekymrer sig – også en hel del – om, hvorvidt de mon beholder en fyldig hårpragt, i takt med at ens fødselsattest bliver ældre og ældre.

Hårtab kan skyldes to ting – enten er det genetisk bestemt, eller også er der en tilstand eller en eller anden faktor som afgør, om man er ved at tabe håret. De to årsager kaldes henholdsvis arveligt hårtab og telogen effluvium, hvis vi skal ud i fagudtryk.

Om det er den ene eller den anden grund, der betyder, at man oplever hårtab, så er det i bund og grund den samme mekanisme, der er i spil.

Det er faktisk en mekanisme, der kører hele tiden, men balancen kan rykke sig, og det kan give det synlige hårtab, man rent faktisk vil kalde hårtab.

Håret vokser og falder ud – også lige nu!

Dir hår er nemlig i gang med at falde ud af hovedet på dig, mens du læser dette. Heldigvis for dig, er der også en masse andet hår, der gerne vil vokse, og det kompenserer for det hår, man mister – med mindre man altså lider af hårtab.

Hår har tre faser i sit liv på dit hoved.

Den anagene fase er tiden, hvor håret vokser. Det er med andre ord den fase, vi godt kan lide, fordi vi får mere hår på hovedet af det.

Den catagene fase er der, hvor hårroden begynder at give slip på den del af håret, vi kan se. Det tager et stykke tid at give helt slip.

Den telogene fase er der, hvor hårroden har givet slip, men håret ikke er faldet ud endnu. Der er altså ikke noget aktivitet i hårets vækst, og det venter sådan set bare på at falde ud.

Ubalance i faserne skaber hårtab

Hårtab skyldes ubalance

Som nævnt ovenfor er der hele tiden hår, der falder ud, men der er også altid hår, der vokser frem. Derfor ser det ud som om, at håret bare vokser, når man kigger på det i sin helhed.

Problemet opstår, når håret begynder oftere at befinde sig i den telogene fase, end i den anagene fase. Altså at håret oftere vil være stillestående og klar til at falde ud, end til at vokse sig større.

Forskydningen i denne fine balance kan skyldes to ting – som denne artikel også lagde ud med at slå fast.

Enten er hårtabet genetisk bestemt, og så kaldes det Alopecia. Vores gener og kroppe har det nu en gang sådan, at efterhånden som vi bliver ældre, er der nogle ting i os, der ikke fungerer længere. Ligesom synet hos nogle kan blive værre med alderen, kan nogle også tabe håret med alderen.

Hvis det ikke er genetisk bestemt, at man oplever et hårtab, så snakker vi om telogen effluvium. Det er her, der er en eller anden anden faktor eller tilstand, der skubber til den gode balance i hårenes faser, så man ikke længere kontinuerligt får nyt hår.

Det kunne skyldes ting som større operationer, stress eller som en bivirkning af visse typer medicin. Der kan potentielt være mange grunde til hårtab.

Der er heldigvis hjælp

Fordi håret betyder så meget for mange mennesker, er der selvfølgelig også muligheder for at få hjælp, hvis man oplever hårtab.

En mulighed er en operation, men der findes også mindre drastiske muligheder, hvis man oplever hårtab og gerne vil forsøge at stoppe det. Der findes flere typer produkter, som stimulerer hårvæksten og kan hjælpe på problemet.

Produkter som Regaine og Crescina bruges til at stimulere hårets vækst for at skabe en mere gunstig balance for håret.

Spørg efter hjælp på dit nærmeste apotek eller onlineapotek, hvis du mangler råd om produkter mod hårtab.