Har du styr på, hvilket gør-det-selv-arbejde du må udføre?

 

goer-det-selv-arbejde

Mange mænd er fikse på fingrene og kan klare de fleste gør-det-selv opgaver i hjemmet selv – eller det synes de i hvert fald selv at de kan. Det kan være at toilettet eller vandhanen løber, og disse derfor lige skal fikses, eller at opvaskemaskinen er gået i stykker og derfor skal udskiftes.

Er du selv lidt af en handyman kan du da også spare en hel del penge ved selv at udføre diverse gør-det-selv opgaver i hjemmet. Du skal bare være opmærksom på, at der er flere opgaver, som du ikke selv må udføre. Det gælder uanset om det er køkkenet eller badeværelset du er ved at ombygge, eller det bare er mindre småopgaver, der skal fikses rundt om i dit hjem. Bliv klogere på, hvad du selv må udføre af gør-det-selv-arbejde, og hvilke opgaver du skal have fagfolk til at udføre.

VVS-arbejde

Er du allerede nu blevet i tvivl om du selv må udskifte vaskemaskinen derhjemme, kan du tage det helt roligt. Der er nemlig en hel del vvs-arbejde du gerne må lave selv, og det gælder altså også udskiftning af både opvaskemaskine og vaskemaskine, så længe de gamle maskiner er sat til en hane eller afspærringsventil.

Andre opgaver du selv må udføre er:

 • Udskiftning af vandhaner og vandhanepakninger
 • Montering af toilet med samme tilslutning som det gamle toilet
 • Montering og tilslutning af radiatorer
 • Montering og tilslutning af vask og vandlås, så længe vandlåsen er synligt monteret
 • Tilslutning af toilet, brusearmatur og blandingsbatteri, så længe der er monteret en afspændingsventil på vandtilførslen
 • Tilslutning af gulvvarme, når der ikke cirkulerer fjernvarmevand. Dog ikke, hvis der er skjulte samlinger
 • Etablering af faskiner til tagvand

Du må faktisk også lave ændringer på centralvarmesystemet, hvis huset bliver opvarmet med fjernvarme via en varmeveksler. Der er derfor mange vvs-opgaver du selv må udføre. Dog findes der også nogle opgaver, som du skal lade en autoriseret VVS om at varetage.

VVS-mand

De opgaver, som du ikke selv må udføre er:

 • Tilslutning af afløb i gulvet
 • Ændringer på eksisterende brugsvandsanlæg
 • Udbygning af brugsvandsanlæg, herunder nye vandrør
 • Gasinstallationsarbejde
 • Kloak-arbejde udover etablering af faskiner
 • Nye VVS-installationer
 • Ændringer på centralvarmesystemet, når der løber fjernvarmevand i systemet

Skal du have lavet nogle af disse opgaver, skal du have fat i en VVS’er. Her kan denne VVS i Randers være et godt bud, hvis du bor omkring Østjylland. Denne VVS er autoriseret og har mange års erfaring med forskellige typer VVS-arbejde. Husk at det er vigtigt at vælge en VVS, der er autoriseret, da du som husejer har et ansvar for at installationerne i huset er lovlige.

Tømrerarbejde, murerarbejde og malerarbejde

Når det kommer til tømrerarbejde, murerarbejde og malerarbejde er reglerne ikke nær så strikse i forhold til, hvad du selv må udføre. Du må faktisk udføre alt tømrerarbejde, murerarbejde og malerarbejder selv, men der er dog nogle ting du skal være opmærksom på.

Ved malerarbejde skal du være opmærksom på, hvilken type maling du bruger. Ved nogle typer overflader som f.eks. ydervægge skal du bruge en åndbar maling. Dette er vigtigt for at undgå at der dannes fugt i væggene. Husk desuden at nogle vægge kræver forbehandling, inden du begynder at male. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvordan du skal udføre malerarbejdet på lige præcis de overflader, som du skal male.

Ved tømrerarbejde skal du sørge for, at du overholder alle gældende standarder og følger producenternes anvisninger og bygningsreglementet. Særligt hvis du laver bærende konstruktioner er det vigtigt, at standarderne overholdes, og at du laver korrekte beregninger. Her kan det være en hjælp af få fagfolk til at foretage de nødvendige beregninger, som du kan vise kommunen, hvis det bliver nødvendigt.

Ved murerarbejde skal du også sørge for at følge anvisningerne og overholde de gældende standarder. Du bør desuden også holde dig orienteret i bygningsreglementet, så du er sikker på, at arbejdet bliver udført ud fra lovgivningen. Både ved murerarbejde og tømrerarbejde skal du desuden passe på og sørge for, at du ikke river nogle bærende konstruktioner ned.