Effektiv behandling af løbesmerter

 

Foråret er lige om hjørnet, hvilket for mange betyder, at løbeskoene igen skal til at snøres. Efter et halvt år i vinterhi og måske med for lidt motion, kan de første par løbeture i foråret hurtigt betyde ømme ben og andre løbesmerter.

Løbesmerter i benene kan skyldes mange ting, men i langt de fleste tilfælde er det overbelastning og mangel på forebyggelse er skader, der er hovedårsagen. De mest almindelige løbesmerter er koncentreret omkring knæene, fødderne og læggene, men generelt ømhed i musklerne kan altså også give svære smerter.

Der findes heldigvis behandlingsmuligheder til løbesmerter, så man kan forsætte sin gode stime. Nogle tager smertestillende håndkøbsmedicin som Panodil og Pamol, mens andre benytter Voltaren Gel mod smerterne. Smertestillende gel og medicin er naturligvis ikke den bedste løsning på den lange bane, men det kan være et godt værktøj lige nu og her, da det er med til at lindre smerterne. På den lange bane er det dog uden tvivl sundest for kroppen, at den trænes op til de mange løbeture og på den måde undgår smerter og ømhed efterfølgende.

Der findes ikke en konkret behandling til alle former for løbesmerter, da smerterne er forskellige og derfor også skal behandles individuelt. Her i artiklen får du gode råd til, hvordan du kan behandle netop din løbesmerte.

Smerter i knæene kræver hvile

Vores knæ er følsomme men meget vigtige for vores dagligdag. Vi er belastet og i brug hele tiden, og det er derfor vigtigt, at vi prioriterer at passe godt på dem.

Hvis man føler smerte i knæene dagen efter en løbetur, kan det tyde på, at knæene er overbelastet. Den bedste kur mod overbelastning er hvile, og det er derfor vigtigt, at man giver sine knæ et par dages pause. Hvis man ignorerer smerterne, og forsætter som normalt, kan det ende med kroniske smerter i knæene, og det kan have stor indflydelse på selv de små ting i hverdagen.

Hvis man lige er kommet ind i en god rytme med at træne, kan det være ret så træls, at knæene lige pludselig står af. Derfor kan man alternativt lave andre former for træning, der ikke belaster knæene helt så meget som løb i virkeligheden gør. Både cykling og svømning er godt måder at få pulsen op uden at belaste sine knæ.

Brug Panodil mod forvredet fod

Hvis man vrider om på sin løbetur, gør det ikke bare ondt i øjeblikket. I de fleste tilfælde vil foden hæve op og blive blå. Det er vigtigt at få stoppet hævelsen hurtigst muligt. Det gør man ved at sørge for, at foden er hævet over hjertet. Man kan også supplere med kompression i form af et støttebind, da det også kan være med til at lindre hævelsen. Man kan også ise foden, da det hjælper på hævelsen og de smerter, der ofte følger med.

Når man har oplevet et vrid i foden, er det vigtigt at holde den i ro i mindst to dage. For at holde smerterne ud kan man tage smertestillende medicin som for eksempel Panodil, men det er vigtigt ikke at benytte Voltaren Gel, som er en muskelcreme. Muskelcremer lader nemlig ikke foden arbejde selv, og det har den brug for i de første par dage efter et vrid.

Voltaren gel mod ømme muskler

Muskelcremer kan i stedet bruges til ømme benmuskler, som er en af de mest almindelige løbesmerter. Hvis man har holdt en længere pause fra sine løbeture, er det ganske normalt, at man oplever, at musklerne føles ømme, når man går i gang igen.

Ømme muskler skal ikke holdes i ro på samme måde som fødder og knæ skal, og man kan derfor godt løbe, selvom det gør ondt. Mange bruger derfor muskelcreme som Voltaren Gel for at lindre smerterne ved løbeturen.

Hvis man har ømme muskler, og alligevel løber en tur, er der dog nogle få ting, man skal være opmærksom på. Mange kan have tendens til at kompenserer i kroppen, når de har ømme muskler, hvilket kan resultere i smerter i leddene som for eksempel anklen eller hoften. Hvis man mærker smerter andre steder, er det vigtigt at holde pause for sine løbeture, da de ømme muskler så har en negativ effekt på løbestilen, hvilket belaster andre dele af kroppen.

Ømme led og muskler kan aflastes ved at cykle, steppe eller ved hjælp af cross training.