Derfor skal du huske D-vitamin

 

mand spiser vitaminerVitaminer er vigtige for vores kroppes sundhed og overordnet velvære. Det gælder også, selvom du er mand. Vil du gerne styrke din sundhed og dit udseende kan de rette vitaminer være et skridt på vejen i den rigtige retning sammen med fornuftig kost.

Om vinteren kan kroppen have særligt brug for flere vitaminer, herunder bl.a. d vitamin. D vitamin kommer fra solens stråler, som der naturligvis er mindre af om vinteren. Får du ikke nok d vitamin, kan det påvirke både humør og krop, men også meget andet. Derfor får du her 5 gode grunde til at begynde på D vitamin.

Styrker knoglerne

D vitamin er et vigtigt vitamin for dine knogler og led. Mangel på vitaminet kan, hvis du er ældre, medføre knogleskørhed og i værste tilfælde muskelsmerter. D vitamin er ligeledes med til at styrke din krops optagelse af kalk. Begge tilskud kan således hjælpe på dine knogler.

Mindsker træthed

Oplever du en øget træthed? Så mangler du måske d vitamin. D vitamin kan hjælpe med at mindske træthed. Det er dog vigtigt at udelukke andre faktorer, som kan være skyld i øget træthed, inden du begynder at indtage mere d vitamin.

Mindsker risiko for depression

Mange danskere får en vinterdepression, når vejret skifter til koldere og mørkere tider, men sørger du for at få nok d vitamin, kan du måske holde depressionen fra døren. Undersøgelser viser nemlig, at mangel på vitaminet kan øge risikoen for depression. Går du derfor og er trist og deprimeret meget af tiden, kan det være, at du er ved at få en depression, og så kan det være en god idé at sørge for at få nok d vitamin.

Styrker immunforsvaret

D vitamin er et rigtig godt vitamin, hvis du gerne vil sikre dig et styrket immunforsvar og holde sygdom for døren. Særligt i vintermånederne kan du have gavn af at få den rette mængde d vitamin, hvis du tit og ofte oplever at blive syg med en forkølelse eller lign.

Godt for hjertet

Endnu en ting, som d vitamin er godt for, er hjertet. Vil du gerne mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme og andre hjerteproblemer, kan d vitamin derfor være godt at tage.

Få nok vitamin

d vitamin i madvarerSom nævnt er det typisk i vintermånederne, at vi kommer til at mangle d vitamin. Det skyldes, at vi opholder os mere inden døre og samtidig at solens stråler er mere begrænsede hen over vinteren. Derfor kan det være en god idé at supplere med d vitamin i kosten, så du holder dit helbred sundt og godt. Du vil typisk kunne finde vitaminet i fed fisk, som eks. laks og sild, og nødder og mælk. Alternativt kan du supplere med et kosttilskud, hvis du ikke får nok gennem kosten.

Er du i tvivl, om du er i en særlig gruppe, der har behov for mere af vitaminet, kan du altid snakke med din læge. Det er vigtigt, at du ikke får for meget af vitaminet, da dette kan skade din krop og dit overordnede helbred. Dette skyldes, at d vitamin er fedtopløseligt, og derfor ophober sig i kroppen.