Der er penge at spare, hvis du kan nøjes med en jurist og ikke en advokat

 

Jurister kan mange advokatting

Det sker som regel på et eller andet tidspunkt, at du får brug for at have noget juridisk assistance ved din side. Det kan være, du har været ude for en ulykke i trafikken, at du skal have hjælp til at skrive en lejekontrakt eller noget helt andet.

Uanset hvad årsagen er, kan det godt løbe op, når man kigger på omkostningerne, fordi advokater som regel har en ret høj timepris for deres arbejde. Selvom det ikke er en stor sag, kan taxameteret godt nå højt op, hvis man tager en advokat med høj timepris.

Men har du overhovedet brug for en advokat? Mange vil nok tænke advokat, når de skal nævne, hvem der kan hjælpe med juridiske udfordringer, men det er der måske også andre, der kan.

Jurister har typisk ikke en lige så høj timepris, som advokater har, og derfor kan du spare penge, hvis du kan nøjes med sådan en i stedet for en advokat.

Advokater er videreuddannede jurister

Sat groft op er alle advokater sådan set jurister, der har taget en overbygning. Jovist, det er en længere overbygning, hvor de har lært en masse, men basisuddannelsen til jurist og advokat er i og for sig den samme. Derfor er forskellen på jurister og advokater ikke så stor igen.

Det er faktisk kun en tredjedel af jurister, der ender med at blive advokater. De andre bliver sagsbehandlere, konsulenter eller noget i den dur.

Det betyder også, at jurister og advokater har meget det samme udgangspunkt, og derfor kan man til de mere almindelige eller hverdagsagtige udfordringer godt ’nøjes’ med en jurist. Så sparer man noget på timelønnen.

Hvor skal man bruge en advokat?

Advokat i straffesag

Det springende punkt er selvfølgelig, hvad man skal bruge hjælp til. Det er ikke uden grund, at advokater typisk er dyrere end jurister. Advokater har den længere uddannelse, ofte har de også en specialisering, og så må de ikke mindst komme med i retten.

Når man tænker på advokater, forestiller man sig nok et retslokale som deres arena, og det er også (noget af) det, der definerer advokater. Jurister kan man ikke tage med til en retssag, og derfor skal man selvfølgelig være klar over, hvilken sag man sidder med.

Er der tale om en straffesag, skal man bruge en advokat. Er der tale om store bedragerisager, skal man nok også have en advokat. Hvis der er en risiko for, at der er en sommer, som skal slå med hammeren om din sag, så find en advokat.

Nogle advokater har flere ansatte – også billigere folk

En anden måde at spare lidt på regningen kan være ved at lade andre end advokaten selv sørge for sin sag. Man kan flere steder finde advokatfirmaer, der har mange typer ansatte. Det kunne eksempelvis være advokatfuldmægtige.

Dem kan man kalde ’lærlinge’, fordi de er i en form for praktisk del af deres uddannelse på vej mod at blive advokater.

De vil typisk også være billigere at have på sin sag, fordi de endnu ikke er advokater, og derfor har de ikke helt de samme muligheder. Der er selvfølgelig også noget erfaring til forskel, som spiller ind i prisen.

Kan man ikke finde en jurist, kan man kigge efter et sted med advokatfuldmægtige, der kan også være penge at spare.