Computerarbejde kan give irriterede øjne

 

Computerarbejde kan give irriterede øjne

Er du blandt de mange danskere, der sidder foran en computer under hele din arbejdsdag? Så har du måske også oplevet at du oftere får tørre og irriterede øjne. Faktisk oplever helt op imod 40% af medarbejdere på kontorer øjenirritation. Der kan være forskellige årsager til, at du får tørre øjne, når du er på arbejde.

Tørt indeklima

Tørt og varmt indeklima kan være en væsentlig årsag til øjenirritation på kontoret. Øjnene har en tårefilm, der bliver udtørret, når luftfugtigheden eksempelvis er for lav. Særligt når det er varmt, bliver der produceret mindre tårevæske, hvilket er årsagen til at øjenirritation opstår.

Forkert indretning af din arbejdsstation

Når du sidder foran en computerskærm hele dagen, er det vigtigt, at skærmen/ skærmene står rigtigt i forhold til dig. Det er nemlig anstrengende for dine øjne at kigge ind i en computerskærm hele dagen.

Anstrengelsen skyldes blandt andet, at når du sidder og kigger ind i en skærm, så blinker du også langt mindre, end du ellers ville have gjort. Når du ikke blinker, bliver dine øjne heller ikke smurt med tårevæske, og derfor bliver dine øjne også hurtigere tørre.

Hold et rent arbejdsmiljø

Rent arbejdsmiljø

Øjenirritation kan let blive forværret på grund af støv og bakterier. Derfor er et rent arbejdsmiljø vigtigt. Støvpartikler og bakterier er med til at udtørre dine øjne. Forestil dig bare, hvis der ikke blev gjort rent på dit skrivebord: Hvor mange bakterier kan der så nå at udvikle sig på dit skrivebord. Og hvad sker der, når du så af og til klør dig i øjnene? Så fører du selv både støv og bakterier direkte til øjnene. Derfor kan dette også være en årsag til tørre øjne.

Sådan mindsker du risikoen for øjenirritation

Der findes en hurtig løsning mod tørre øjne: øjendråber. Dette er dog ikke en holdbar løsning i længden, særligt fordi der kan gøres noget ved de ovenstående tre forhold:

Tørt indeklima: For at få det optimale indeklima – og for at undgå øjenirritation – bør temperaturen på kontoret holdes på ca. 21 grader. Derudover bør træk undgås, da det er med til at gøre øjnene endnu hurtigere tørre.

Indretning af arbejdsstation: Den optimale indretning af din arbejdsstation er, hvor du kigger lidt ned for at se skærmen/ skærmene. Dette skyldes, at når vi kigger lidt ned, så åbner vi heller ikke øjenlågene helt, og dermed vil der også gå længere tid, før øjet udtørres. Dette er desuden også en langt mere behagelig stilling for nakken.

Derfor bør skærmens overkant være placeret 10-30 grader under din øjenhøjde. Du vil hurtigt opleve, at denne placering er langt bedre for dine øjne, og du vil ikke føle, at du anstrenger dem lige så meget, som du plejer.

Ydermere bør skærmen ikke være for tæt på dit ansigt. En god tommelfingerregel er, at skærmen er en armslængde væk fra dig.

Derudover er det også vigtigt, at der ikke er noget lys, der spejler sig ind i skærmen, da dette er med til at anstrenge dine øjne yderligere.

Rent arbejdsmiljø: Ved at holde et rent arbejdsmiljø, er skaden heller ikke så stor, når du af og til klør dig i øjnene.

Husk at blinke

Computerøjne husk at blinke

Endeligt er det vigtigt, at du husker at blinke. Giv dig selv nogle små mikropauser, hvor du kan hvile dine øjne lidt. Kig væk fra skærmen – kig eventuelt ud af vinduet. Kig gerne efter noget, der er langt væk, da det kan få øjet til at slappe mere af.

Det samme gælder, hvis du sidder og tænker over noget. Undgå at kigge ind i skærmen, men kig i stedet rundt i lokalet. Giv dine øjne en pause fra skærmen, hvis du alligevel ikke har behov for at kigge ind i den, når du skal overveje eller tænke over noget.

Hvis du ikke kan undgå at sidde foran en computer under hele din arbejdsdag, så kan det være en god idé at undgå at sidde foran computerskærmen, når du kommer hjem også.