Antallet af elektrikere der får praktikplads er stigende

 

Der er sket en stigning i antallet af praktikpladser

Siden det blev vedtaget, at elektrikerstuderende og andre på erhvervsrettede uddannelser skal have en uddannelsesaftale med en virksomhed på plads, før de får lov at fortsætte på uddannelsens hovedforløb, er mange unge mennesker blevet nødt til at forlade uddannelserne skuffede.

Det kræver nemlig en selvstændig indsats fra eleverne at finde en praktikplads. For at komme forrest i køen må man være tidligt ude og gøre et godt indtryk på de virksomheder, man møder. Det er ikke givet, at man som studerende finder en praktikplads.

For elektrikerne ser det dog ud til at lysne. Her er antallet af uddannelsesaftaler indgået nemlig så småt begyndt at stige. Det er gode nyheder for de elektrikerstuderende, der har udsigt til lidt bedre chancer for at komme gennem nåleøjet.

Stigning på 13 procent

Der bliver underskrevet flere uddannelsesaftalerStigningen i antallet af uddannelsesaftaler er på 13 procent sammenlignet med året før. I november 2016 var der indgået 1.766 aftaler i løbet af året, mens der på samme tid i 2015 var indgået 1.534 aftaler. Det er en forskel på 232 aftaler – altså 13 procent flere aftaler.

Tallene har Dansk el-forbund offentliggjort på deres hjemmeside. De oplyser samtidig, at tallene for december 2016 først ligger klar i slutningen af februar, og det er de mest sammenlignelige tal.

Ud af de 1.766 aftaler indgået i 2016 er andelen af såkaldte korte uddannelser desuden faldet fra 37 procent i året før til 33 procent i 2016. Forskellen på de lange og korte uddannelser er, om de dækker for hele uddannelsens længde, eller om de skal fornyes undervejs.

Med en lang aftale er de unge studerende bedre sikret i forhold til at være sikre på at kunne tage uddannelsen på det samme praktiksted hele vejen igennem.

Lav arbejdsløshed

Det er mindre end to uger siden, vi kunne dele nyheden om, at elektrikernes arbejdsløshed er faldet til næsten 1 %. Helt præcist er arbejdsløsheden nede på 1,06 %. Denne udvikling er naturligvis også meget positiv for de unge mennesker, der er i gang med at uddanne sig til elektriker lige nu.

En arbejdsløshed så lav betyder nemlig, at der i praksis er mangel på arbejdskraft, og det sikrer job til de fleste nyuddannede kort tid efter endt uddannelse. Arbejdsløsheden er lavest på Bornholm, hvor der er cirka 0,5 % arbejdsløshed – i praksis stor mangel på elektrikere.

I andre af landets dele svinger arbejdsløsheden mellem 0,5 og 1,2 procent. I syv af landsdelene er arbejdsløsheden under 1 procent. Det gælder eksempelvis for Østjylland, hvor arbejdsløsheden er på 0,71 %. Her bliver en stor del elektrikere uddannet fra Den Jydske Haandværkerskolen.

Her læser man til elektriker i Hadsten, der ligger centralt mellem Randers og Aarhus, og dermed danner et godt grundlag for at uddanne Østjyllands fremtidige elektrikere.