Er Ibuprofen virkelig så meget en skurk, som vi fik at vide?

 

Ibuprofen

I starten af det nye år lød det fra mange forskellige store medier, at en ny undersøgelse gav grund til bekymring – i hvert fald hvis man brugte stoffet ibuprofen til smertelindring. Det er stoffet, man finder i produktet Ibuprofen, Ipren og lignende smertestillende produkter.

Undersøgelsen pegede på, at man efter 14 dage med ibuprofen kunne risikere at få skubbet til hormonbalancen i kroppen.

Faktisk skulle de smertestillende piller kunne ændre hormonbalancen i unge mænd, så den ligner en, man vil se i en 70-årigs. Stoffet skulle nemlig kunne påvirke testosteron-produktionen.

Langvarigt brug af ibuprofen har tidligere været oppe at vende som problematik. Der har nemlig også tidligere været påvist problematiske effekter ved brugen af for meget ibuprofen.

Sund fornuft og de gode råd

Udfordringen med historier i medierne som denne er, at der til tider kan mangle noget sund fornuft. Blandt andet fordi der tidligere har været påvist problematikker ved langvarig brug af ibuprofen, har det allerede været en anbefaling ikke at bruge ibuprofen længe ad gangen.

Ser man på eksempelvis Netdoktor, er her allerede en anbefaling om ikke at bruge stoffet i mere end en uge.

Så sent som sidste år udtalte Gitte Handberg, overlæge ved Smertecenter Syd til BT, at man ikke må tage smertestillende piller mere end 14 dage om måneden, hvis man ellers er sund og rask, og man bør forsøge at holde det til maksimalt 8 piller om måneden.

Derfor er det kun sund fornuft, at man i forvejen holder sig fra ibuprofen over længere tid – eksempelvis de 14 dage, der er nævnt i den nye undersøgelse.

En gang imellem er ikke problematisk

Forskning i Ibuprofen

En af forskerne bag undersøgelsen, David Møbjerg Kristensen, udtalte til DR ikke længe efter undersøgelsens offentliggørelse, at den almene dansker ikke havde noget at bekymre sig om.

Han mener, at hvis man kun tager pillerne en gang imellem, er ibuprofen ikke noget problem, og at det kan være et godt middel, så længe man bruger det med måde – ligesom med al anden medicin.

Derfor bør størstedelen af mænd altså ikke have nogen problemer med ibuprofen, så længe det ikke munder ud i et overforbrug.

Lægemiddelstyrelsen herhjemme har heller ingen planer om at fjerne ibuprofen fra markedet lige foreløbig. Ligesom med så mange andre lægemidler holder styrelsen dog løbende øje med forskellige stoffer sammen med de europæiske lægemiddelmyndigheder.

Medicinoverforbrugshovedpine findes

Kommer man ud i et længerevarende overforbrug af smertestillende medicin, kan man ende med at få en overforbrugshovedpine. Som navnet antyder, kommer denne type hovedpine af et overforbrug af stoffer, der ellers skulle være smertestillende.

Måden at slippe af med en medicinoverforbrugshovedpine er ifølge Rigmor Højland Jensen, der også udtaler sig til BT, at stoppe helt med smertestillende medicin. Det skal man stoppe med i to måneder, men der kan være andre gener forbundet med at stoppe med medicinen.

Som alternativer til den smertestillende medicin foreslår Rigmor Højlund Jensen hvile, at få rigeligt med væske og at gå en tur for at få noget frisk luft.