Er du sikker på, du vil skrive lejekontrakten selv?

 

Lejekontrakt selvgjort

Hvis man skal leje noget ud, er det altid en god ide at have en kontrakt. Selvfølgelig kan der være situationer, hvor man kan have en kammerat boende i en kort periode, som bliver håndteret uden – men indtægten naturligvis bliver opgivet til SKAT – og det er helt fint.

Skal man ud i længere lejemål, er det nu en god ide at have en lejekontrakt. Det gælder især, når man snakker om at udleje bolig. Det kan både være en hel lejlighed, eller det kan være et værelse.

Det kan være fristende at forsøge at skrive lejekontrakten selv, men som overskriften antyder, kan det være en dårlig ide. Man skal nemlig huske på, at man skal skrive alle de vigtige detaljer ned, og det kan være svært, hvis man ikke er vant til det.

Derfor kan det anbefales til mange, at man får en advokat til at kigge kontrakten igennem eller måske endda skrive kontrakten.

Alle de spørgsmål! Spørg selv advokaten

Fordelen ved at bruge en advokat er blandt andet, at man så ikke glemmer noget. Denne advokat i Favrskov siger det ret godt på sin blog – der er nemlig et hav af spørgsmål, man skal have stillet sig selv, inden man giver sig i kast med at skrive kontrakten.

Hvad er det for et lejemål i forhold til fx hvad der er fælles, hvad der er ens eget, og hvad man må på sin egen del? Hvordan er reglerne i forhold til ændringer af lejemålet? Hvem gør hvad i forskellige situationer?

Som advokaten i Favrskov lægger op til, kan det ende med at blive en dyr affære, hvis man skriver sin egen lejekontrakt og glemmer noget. Måske skader ens lejer lejligheden eller værelset på en måde, som koster mange penge, men hvis lejekontrakten er mangelfuld, kan den regning ende hos dig.

Husk også at snakke med lejeren

Lejekontrakt pligter

En ting er kontrakten, som man kan få en advokat med ind over eller ej. En anden ting er at snakke med vedkommende, der skal leje en bolig eller et værelse. Især når det er et værelse, man skal leje ud, er det vigtigt at få et godt indtryk af lejeren på forhånd.

Man skal trods alt bo med vedkommende, og derfor skal man gerne kunne fungere sammen i hverdagen. Ellers kommer det til at blive en træls tilværelse, for at bruge et jysk udtryk.

Sørg for at få afstemt sådan noget som niveauet af rengøring, hvornår må man larme (og hvad udgør larm), hvordan gør man med gæster, skal man have bestemte spisetider, forventes det, at man bruger tid sammen, og mange andre spørgsmål er vigtige at få styr på.

Kontrakten er sikkerhed for begge parter

Den absolut største grund til, at man skal have en lejekontrakt, er naturligvis sikkerheden. En underskrevet lejekontrakt giver både dig som udlejer og din lejer sikkerhed i, at I er enige om, hvordan alt det vigtigste omkring lejemålet skal foregå.

Der er styr på, hvad lejemålet koster, hvad depositummet er på, hvem der er ansvarlig for hvad og meget mere.

Lejekontrakten er vigtig for at få et lejemål til at fungere, og derfor skal man ikke kimse ad dens vigtighed. Det er også derfor, du skal spørge dig selv, om du virkelig vil skrive lejekontrakten selv, eller om du vil have en advokat ind over for at hjælpe.