Det er ingen skam at læse brugsanvisningen – heller ikke med medicin
De fleste er rendt ind i den forestilling, at ”rigtige mænd bruger ikke brugsanvisningen”. Der er selvfølgelig en del humor forbundet med det udsagn, men alligevel er der et eller andet om snakken, og det er en skam – det kan nemlig have negative konsekvenser.
TV2 skrev for nylig, at overforbrug af næsespray kan være invaliderende, og nøgleordet her er selvfølgelig overforbrug.
Som med så meget andet, er det en god ide at holde sig til den gamle talemåde, som dikterer ”alt med måde”. Sådan er det også med medicin, og det er ikke første gang, der er fokus på mængden af medicin, man må tage.
Husk at stoppe med medicinen
Næsesprays som Zymelin og lignende bruges primært til at lindre en stoppet næse. Mekanismen ved eksempelvis en forkølelse er, at slimhinderne i næsen hæver, og det giver denne fornemmelse af, at man ikke kan få luft.
Zymelin, Otrivin og alle de andre mærker af næsesprays indeholder et middel, som kan dæmpe hævelsen i en kort periode.
Udfordringen er, at hvis man bliver ved med at bruge næsespray i længere tid, kan det faktisk være med til at få slimhinderne til at vokse, og så skaber man selv det problem, man gerne ville afhjælpe i første omgang.
Danmarks Apotekerforening har fået lavet en undersøgelse, som peger på, at godt hver tredje ikke ved, hvor længe man må bruge en næsespray. Det til trods for, at det står på både selve flasken med næsespray og også indlægssedlen, der følger med i pakken.
Den maksimale periode, man må bruge en næsespray i er 7-10 dage, men det ved mange altså ikke – måske fordi de ikke har læst den medfølgende vejledning.
Nogenlunde samme udfordring med ibuprofen
Det er ikke længe siden, at en undersøgelse pegede på en negativ effekt ved langvarigt brug af ibuprofen, som findes i smertestillende produkter som Ipren.
Blandt andre skrev DR om undersøgelsen, som undersøgte effekterne af ibuprofen, hvis man tog det over en længere periode. Undersøgelsen kom frem til, at længere tids brug af ibuprofen kan skade mænds testosteronproduktion.
Udfordringen med ibuprofen er den samme som med næsespray, fordi der i forvejen står i pakker med ibuprofen, at det ikke må tages længe ad gangen. Sådan er det i øvrigt med al smertestillende medicin.
En af folkene bag undersøgelsen siger dog også til DR, at der er mange tilfælde, hvor det giver god mening at bruge ibuprofen – blandt andet gigtpatienter, som gerne vil have dæmpet inflammationen i leddene.
Orienter dig om medicin, inden du bruger det
Den klare lektie omkring både næsespray og smertestillende medicin må naturligt nok være, at man skal være påpasselig med den medicin, man bruger – uanset hvilken type medicin man benytter sig af.
Man kan heldigvis altid spørge sin læge, hvis man har spørgsmål om medicin, og ellers kan man købe sin medicin på apoteket. Apotekspersonalet har en stor viden om de produkter, de sender ud derfra, og de kan vejlede dig til korrekt brug af medicinen.
Apoteket kan også findes online, hvor man kan ringe eller skrive inden for normal åbningstid og få vejledning.