Panodil er en vårhare – her er historiens hovedpinepiller
I dag er det let nok at håndtere hovedpine i den lette ende. Det er bare at kyle en Panodil – eller et af de mange andre mærker af hovedpinepiller – i munden og skylle efter med et glas vand, så forsvinder smerterne hurtigt.
Paracetamol, det aktive stof i Panodil, blev først registreret som lægemiddel i Danmark i 1974, selvom stoffet har været kendt siden sidst i 1800-tallet.
Hovedpine og smerter generelt har selvfølgelig været en ting i mange år, inden vi fik smertestillende medicin, og med det kreative gen menneskeheden besidder, har der selvfølgelig været smertestillende midler i århundreder.
Måske har man ikke altid vidst, hvorfor noget virkede smertestillende, men det har ikke stoppet mennesket fra at prøve ting af.
Grækerne kunne gnaske på bark
Starter vi med et stort spring tilbage i tiden og kigger på de gamle grækere, er der smertestillende midler i naturen – ligesom der generelt er op gennem tiden. Af naturlige årsager har vi fået mange ting fra naturen, inden teknologien tillod os at skabe ting i laboratorier.
For 2.500 år siden skulle Hippocrates nemlig have brugt bark fra piletræer til at lindre smerte.
Hippocrates er i øvrigt ikke en hr. hvem som helst. Han betegnes som den moderne lægekunst fader, og det danske lægeløfte bygger til en vis grad på Hippocrates eget nedskrevne etiske regelsæt.
Egypterne fiskede efter smertelindring
Når man fik et sår i Egypten, så var det frem med fiskestangen eller et net og så ellers trave til Nilen. Den store flod var nemlig hjemsted for et dyr, som ifølge egypterne kunne lindre smerte, hvis man lagde dem på såret.
Det var elektriske ål. En elektrisk ål på såret skulle hjælpe på smerten og hjælpe med at få det til at hele.
Selvom det lyder en smule mærkeligt, så er var egypterne måske ikke helt galt afmarcheret med de elektriske stød fra dyrene.
Faktisk bruges elektricitet også i dag til at lindre nogle former for smerter, navnlig smerter i lænden. Det er en teknik, der hedder TENS, som går ud på at stimulere nogle nerver med elektricitet.
Rusmidler har længe været brugt til at dulme smerter
Der er en lang række eksempler på, at rusmidler har været brugt til at lindre smerter. Opium har i skikkelse af først opiumsvalmuen været kendt som smertestiller i årtusinder faktisk. Helt tilbage for 7.000 år siden har virkningen været kendt.
I 1800-tallet begyndte man at kunne bruge en bestemt del af opium, nemlig morfin til at lindre smerter med. Som de fleste ved, er det et stof, der stadig bliver brugt i dag.
Ud over opium har også hash eller cannabis været brugt til at lindre smerter af både de gamle indere, romere og grækere, og i Sydamerika har kokablade været brugt til at tage det værste af smerterne. Altså det man kan bruge til at lave kokain af.
Selvfølgelig har alkohol også været brugt til at tage det værste af nerverne, men også smerten. Græske og romerske kirurger benyttede sig af alkoholens sløvende effekt forud for operationer, men i middelalderen var brugen af alkohol ilde set, og man kunne blive anholdt, hvis man brugte alkohol som bedøvelse.