3 ting du ikke vidste om inkasso – og et enkelt godt tip

 

Om inkasso

Nogle gange kan det være svært at overskue alle rudekuverterne, og derfor kan der godt være regninger, der af den ene eller den anden grund ikke bliver betalt. Sker det, risikerer man at man modtager et brev om, at sagen er sendt til inkasso.

I og for sig betyder inkasso at inddrive gæld, men i praksis betyder det, at sagen er sendt videre til specialister, som vil stå for inddrivelsen. Det er altså ikke længere den (ofte virksomhed) man skylder penge, man skal afklare gælden med – det skal gennem dem, der håndterer inkassosagen.

Det er jo stadig den samme kreditor, man skylder penge, så gælden skal selvfølgelig stadig betales til den kreditor, men sagens gang tager man med inkassofirmaet.

I øvrigt er det ikke nødvendigvis et rent inkassofirma, der kan varetage inkasso. Rundt om i landet er der eksempelvis flere advokater, der varetager inkasso, og derfor kan man finde en advokat i Favrskov, København, Aalborg og mange andre steder, som tager sig af inkassosager.

Det er sjældent sjovt at blive ramt af en inkassosag, men det er som regel godt at være forberedt. Derfor følger her 3 ting, du ikke vidste om inkasso.

Det er dig, der betaler inkassofirmaet

Som nævnt kan inkassofirmaet altså godt være et advokatfirma. Hele humlen er, at dem der varetager inkasso for din kreditor – dem du skylder penge – skal du faktisk betale.

Flere at betale betyder en højere pris, og det er en af grundene til, at det er en god ide at få betalt sine ting til tiden, når der er mulighed for det. Det er simpelthen dyrere at vente, til der kommer rykkere og inkasso på sagen.

Det er ikke unormalt, at inkassofirmaet slet ikke får noget fra kreditor. Under en inkassosag kommer der en række gebyrer og sagsomkostninger, og det er dig som debitor, der skal betale dem. Debitor er altså den, der skylder kreditor penge.

Din gæld kan vare for evigt

din gæld kan vare forevigt

For de fleste ting, som ikke er mord, er der en forældelsesfrist, inden for de danske domstole, og sager om inkasso kan i sidste ende komme for fogedretten. Det er eksempelvis her, man ender, hvis noget skal på tvangsauktion.

Der er også en forældelsesfrist for inkassosager, der kommer for fogedretten, som er 10 år.

Her gælder det dog også, at hver gang sagen kommer for fogedretten, bliver forældelsesfristen nulstillet – den kommer altså tilbage til 10 år.

Inkassosager kan bringes for fogedretten hver 6. måned, og på den måde kan en kreditor altså have krav på sine penge for evigt – bare han eller hun husker at få sagen for fogedretten inden de 10 år er gået. Så kommer fristen nemlig op på 10 år igen.

Dit privatliv skal respekteres

Selvom det egentlig lyder indlysende, så er det måske værd at nævne alligevel. Selvom du skylder penge, skal der stadig være respekt om din person og dit privatliv.

Inkassoloven giver faktisk en række bestemmelser, som handler om hensyntagen til debitor (skyldner) og dennes privatliv mv. Det betyder blandt andet, at medarbejdere i inkassofirmaer altid skal være høflige og saglige i forbindelse med sagen.

Når inkassofirmaer sender breve til debitorer, må man heller ikke skrive noget som ’inkasso’ eller ’rykker’ uden på brevene. Det anses som et privat anliggende.

Man kan læse mere om dette hos Forbrugerrådet TÆNK.

Det gode tip – læg kortene på bordet og lav en aftale

Kreditor er ude på en ting, nemlig at få de penge man har krav på. Derfor er det i kreditors interesse at finde en løsning, som ender med at sende penge fra debitor til kreditor – altså den der skylder penge, til den som bliver skyldt penge.

Det ved inkassofirmaet også godt, og derfor er det værd at forsøge at finde en afdragsordning eller en anden aftale.

Der er som regel forståelse for, at der kan være svære perioder. Der er mange ting, som kan betyde, at det kan være svært at betale i en periode, men man vil som tommelfingerregel hellere have pengene senere eller i mindre rater, end man slet ikke vil have pengene.

Tippet er derfor at være imødekommende og forsøge at finde en aftale – det giver som regel den bedste løsning.