Kender du bilbogen? Tjek om der er tinglyst gæld, inden du køber bil
Let’s face it, det er ret sjovt at købe bil. Uanset budgettet er det sjovt at kigge på de muligheder, man har, så man kan drømme sig ud på landevejen en tidlig sommerdag, hvor solen skinner, og verden ligger for sine fødder – eller sin kofanger eller dæk om man vil.
Det er også sjovt at prøvekøre forskellige biler for at mærke, hvordan motoren lyder, hvordan bilen ligger på vejen, hvordan gearene opfører sig og alt det andet, der udgør selve køreoplevelsen. Det er vigtigt, at man føler sig godt tilpas i sin bil.
Hvis man køber brugte biler, skal man dog også være opmærksom på risikoen for, at man reelt ikke kan købe bilen. Der sker nemlig en masse bilhandler hver dag i Danmark, men det sker også jævnligt, at der er handler, som ikke er i orden.
Det juridiske nøgleord er vanhjemmel, og denne advokat i Hadsten forsøger at give en definition med sin faglige baggrund, men en lidt mere jordnær måde at sige det på er, at sælgeren af bilen ikke har lov til at sælge den.
2 typiske faldgruber
De 2 grunde, man oftest ser i forbindelse med bilsalg, der egentlig ikke er i orden, er enten at sælgeren reelt ikke må sælge bilen, eller at der er taget udlæg i bilen, som ikke er oplyst. Egentlig er det sælgerens ansvar at sikre sig, at vedkommende må sælge bilen eller oplyse om tinglyst gæld, men det sker underligt nok ikke altid.
Derfor er det en god ide at tjekke lidt op på sælgeren, bare for en sikkerheds skyld. Endnu en gang er det nok værd at nævne, at hvis der er tale om en ny bil, som du køber ved en forhandler, er der nok ikke noget at bekymre sig om. Der burde ikke være noget i klemme.
Et godt tip til at tjekke op på, hvem der egentlig ejer den bil, man gerne vil købe, og om der eventuelt er tinglyst et tilgodehavende i bilen er i bilbogen.
I bilbogen kan man slå op efter stelnummer, cvr-nummer eller navn og fødselsdato, og man kan få at vide, om der er noget gæld i den bil, man gerne vil købe. Det er smart at kunne tjekke selv, hvem der egentlig ejer den bil, man kigger på, og om man potentielt kan risikere, at sælgers kreditor vil kræve bilen tilbage, efter man har købt den.
Det er bare bøvlet
Selvfølgelig er love og regler sådan i Danmark, at du ikke skal betale for noget, du reelt ikke kan købe. Derfor har du ret til pengene tilbage, hvis du eksempelvis har købt en bil, som sælgeren egentlig ikke kunne sælge til dig.
Det kan bare være bøvlet at få fat i de penge. Det er en nærliggende tanke, at siden sælgeren skylder noget i bilen og stadig har brug for at sælge den, at han så ikke vil kunne betale pengene tilbage.
Og så er det bare spild af tid og kræfter at gå igennem en hel købsproces for så at finde ud af, at man skal aflevere den til en andens kreditor.