Trækker du torsk i land om natten?

 

At trække torsk i land betyder at snorke højlydt – og det er der desværre rigtig mange danskere, der døjer med. I nogle tilfælde er det ikke til gene for nogen, fordi både den snorkende og vedkommendes partner sover så tungt, at det ikke påvirker deres nattesøvn. Desværre er de færreste så heldige, for som regel er det ekstremt forstyrrende for enten den ene eller begge partner, når den ene snorker højlydt hver nat.

Men hvilke andre løsninger findes der, end at den snorkende part må sove på sofaen eller i gæsteværelset? Da problemet berører mange i befolkningen, findes der naturligvis også et hav af forskellige bud på løsninger. Som mand er det dog sjældent alternative løsninger som akupunktur eller hypnose, der står først på listen over ting, der er værd at prøve. Heldigvis findes der en lang række medicinske bud i håndkøb.

Hjælpemidler mod problemer med snorken

Som sagt findes der en række hjælpemidler, der kan gøre det nemmere at komme gennem natten. Her kan nævnes næseplaster, næsespray, snorkespray, snorkebøjle og ganeplastre. Men hvilke produkter virker til hvem? I sidste er det et spørgsmål om at prøve sig frem.

  • Næseplaster er et af de mest almindelige produkter til at afhjælpe snorkeproblemer. Næseplasteret har desuden andre anvendelsesmuligheder, fx bruges de også til fødsler og ved sportsudøvelse. Plasteret sættes over næseryggen og gør vejrtrækning gennem næsen nemmere. Et næseplaster trækker altså ud i næsen, så næseborene udvides så meget, at vejtrækningen altså lettes.
  • ung mand med næsesprayNæsespray er også et af de mest almindelige produkter mod snorkeproblemer. På markedet findes fx Asonor næsespray, som indeholder en opløsning, der dryppes i næsen hver aften før sengetid. Væsken virker smidiggørende på slimhinderne i svælget, samtidig med at de har en lettere opstrammende effekt på muskulaturen. Alt i alt letter væsken vejrtrækningen om natten, så nattesøvnen bliver bedre og dybere.
  • Snorkespray er næsten ligesom en næsespray – den bruges i stedet i munden, altså til oral indtagelse. Der sprayes i det bageste af svælget, og væsken virker på alle væv i halsen til at dæmpe snorkenes lyd. Lydstyrken forbedres altså beviseligt med en snorkespray, men lyden fjernes ikke helt.
  • Snorkebøjlen er en blød gummibøjle, der placeres i munden hver aften før sengetid. Her skal den blive siddende hele natten – dens funktion er at holde tungen fra at falde tilbage i svælget, hvor den forårsager vejrtrækningsproblemer, der munder ud i snorken. En snorkebøjle virker altså for de, hvor det er tungen, der er problemet.
  • Ganeplaster eller orale strips er nogle strips, der placeres i ganen, som forhindrer at svælget vibrerer og skaber snorkelyde, når luften passerer gennem munden om natten. Stripsen opløses i munden efter meget kort tid, og indeholder en række aktive stoffer, som hæfter sig til svælget og smører vævet, så luftgennemstrømningen forbedres og snorkelydene mindskes eller helt fjernes. Et ganeplaster virker godt til dem, der ikke lider af nasale snorkelyde, men hvor snorkelydene kommer fra svælget.

Hvilket produkt, der passer til lige præcis dig, er svært at sige på forhånd, hvis du ikke selv kender dine snorkeproblemer så godt. Om du snorker gennem næsen eller munden er for eksempel afgørende for, hvilken løsning du har brug for. Du kan spørge din læge til råds, inden du påbegynder en behandling med nogen af de nævnte produkter, men det er ikke nødvendigt, da de købes i håndkøb.