Er du klar til nytårsaften?

 

er-du-klar-til-nytaarsaften-703Julen er overstået. Det er blevet hverdag igen, og det er nok meget godt efter nogle gode juledage, hvor vi har spist alt for meget. Måske har du ferie, måske skal du arbejde. Uanset hvad nærmer nytåret sig med hastige skridt – er du klar?

Nytårsaften er en festlig aften, men det kræver dog en masse planlægning. Her får du en tjekliste til nytårsaften, så du er sikker på, at du husker det hele.

Hvem skal jeg være sammen med?

Mange har fået tradition for, hvem de hopper ind i det nye år med: de nærmeste venner eller familien. Du har sikkert også allerede planlagt, hvem du skal holde nytår med. Hvis ikke må du starte med at finde ud af, hvem du gerne vil være sammen med. Selvom de har lagt andre planer, er der sikkert også plads til dig.

Det kan også være, at du og dine venner gerne vil prøve noget lidt anderledes, nemlig at fejre nytårsaften med nogen I ikke kender. Men hvordan finder man det? Hvert år sender P3 et program den 31. december, hvor de finder gæster til din fest eller finder en fest til dig og dine venner. Hvis du ikke tør satse på at komme igennem på radioens telefon, kan du finde Facebook-siden ”Festen og Gæsten”.

Hvad skal vi have at spise?

Mad er en vigtig del af aftenen. Langt de fleste har tradition for at starte nytårsaften med dronningens nytårstale kl. 18, hvorefter man sætter sig til bords. Har du overskud og er god i et køkken? Så kan du stå for hele festmiddagen selv. Hvis du ikke selv vil på jagt i supermarkederne efter alt til middagen, så kan du bestille en nytårsmenu, hvor alt bliver pakket for dig. Ofte skal du dog stadig selv tilberede maden – men så er du i det mindste sikker på, at du ikke har glemt noget.

Husk også at købe kransekage til kl. 00 – og måske det også er en god idé at have købt ind til natmad. Natmaden behøver ikke være besværlig at lave – faktisk er det bedst jo mindre der skal laves ved den. Lav det på forhånd og varm det, eller forbered noget mad, der ikke skal varmes eller gøres mere ved.

Hvad skal vi have at drikke?

Udvalget af drikkevarer afhænger selvfølgelig af, hvad I kan lide. Er der lagt op til 3 retters menu, så skal der måske købes både rødvin, hvidvin og dessert. Champagne er også en drik, der forbindes med nytårsaften – hvis du ikke kan lide dette, kan du eventuelt skifte det ud med Asti eller lignende.

Sørg også for at have sodavand og vand klar. Det er altid en god idé at drikke vand, når man også drikker alkohol.

Hvad skal jeg have på?

Det er nok mest kvinder, der bekymrer sig om dette, men som mand vil vi jo også gerne se godt ud. Det er heller ikke fedt at være den eneste til festen, der er underdressed. Hvis du er i tvivl, så spørg dine kammerater, eller overvej hvad I plejer at have på, når I samles til fest.

Nytårsfesten ”kræver” ofte, at du har pænt tøj på. Så find en skjorte frem og få den strøget. Måske skal du have fat i hele jakkesættet, måske kan et par jeans og en butterfly eller slips være tilstrækkeligt.

Skal der pyntes op?

Ja! Serpentiner, balloner, knallerter, bordbomber, nytårshatte – alt hører sig til, og er med til at gøre festen endnu mere festlig.

Ingen nytårsfest uden fyrværkeri

Raketter, batterier, sole og hvad det nu ellers hedder, er noget som vi bruger mange penge på op til nytåret. Har du planer om at skyde nogle raketter af, eller skal I ud og se på det fyrværkeri, som andre fyrer af, så husk sikkerhedsbrillerne. Selvom de ikke ser smarte ud, er de trods alt bedre end at skulle gå med klap for det ene øje resten af livet, eller at miste synet helt.

Skal du selv fyre fyrværkeri af, så husk alle sikkerhedsregler: hold afstand, gå ikke tilbage til en fuser osv. – du kender alle reglerne.  Har du fået for meget at drikke, skal du undlade at fyre fyrværkeri af. Hvis det er en af dine venner, der er blevet fuld og vil fyre fyrværkeri af, så stop ham, så han heller ikke risikerer at komme til skade.

Hold fast i traditionerne

Nytårsaften er for mange fyldt med traditioner: dronningens nytårstale, quizzer og spil, 90 års fødselsdag, nytårssang, hop ned fra stolen og så videre. Hold fast i disse traditioner. Hvis du holder nytår med nogen andre end dem, du plejer, så snak eventuelt om alle jeres traditioner. På den måde bliver der plads til jer alle.

Andre forberedelser

Når du har styr på alle de traditionelle forhold, er der tid til at tænke over, om der er noget du har glemt. Måske er det også en god idé at tænke frem? Måske har du planer om, at nytårsaften skal du score hende den søde, som du har flirtet lidt med? I så fald vil det være en god idé at smutte forbi apoteket i Aarhus C og få købt kondomer – bare for en sikkerheds skyld.

Du bør nok også gøre dig nogle overvejelser om dagen efter. Har du købt ind til mad? Hvad med chips eller andre tømmermændssnacks? Er der andet du normalt plejer dine tømmermænd med? Sørg for at du også har styr på dette – du vil takke dig selv for det, når du vågner den 1. januar med tømmermænd.

Undgå også at køre bil. Du har med stor sandsynlighed stadig alkohol i blodet og risikerer derfor at køre spirituskørsel. Dette er til fare både for dig selv og for andre. Skal du nogen stedet, så gå eller tag bussen eller toget. Særligt hvis du skal langt, kan der være fordele ved at tage toget: du kan lige få sovet lidt mere.

 

Godt nytår!